Makan-makan

 Ahad, 2 Syawal 1444 Hijrah.

Hari pertama di kampung, saya masak rendang daging.

Hari kedua, saya masak gulai ayam. 


Lauk berbuka ramadan terakhir, gulai ayam dengan budu. Ringkas je, tapi cukup menyelerakan. Saya masak guna pressure cooker, gulai ayam tu. 

Memang sangat berbaloi saya beli pressure cooker itu hari. Kakak ipar puji rendang daging saya lembut dan sedap. ☺️ Kembang kuncup lubang hidung.

Lauk sarapan di pagi raya juga masih gulai ayam. Lepas tu, kami pergi beraya di rumah sanak saudara.


Rumah pertama, rumah kakak ipar paling bongsu. Ada nasi hujan panas bersama kerutuk itik, bersama acar jelatah. Ada nasi impit dengan kuah kacang. Ada sate ayam. Ada brownie coklat. Alhamdulillah. Rumah pertama lagi perut dah gendut.

Rumah kedua kami pergi rumah abang ipar paling tua. Dia tade pula, masih belum pulang dari kubur, jadi kami pusing-pusing dulu di pantai Geting.

Pastu, kami pergi rumah anak saudara. Yang ni saya tak snap gambar makanan. Sebab orang ramai. Malu pulak. Rumah lawa. Meh anak-anak, ambil gambar, sofa lawa.


Rumah dalam hutan, tapi besar macam istana. Kat rumah anak sedara ni, makan nasi juga, lauk gulai ayam kampung.

Petang lepas Asar, pergi rumah abang ipar sulung, pun makan nasi juga, lauk ayam merah pulak.

Macam tu la kat sini. Makan nasi di semua rumah. Lemang takde. Ketupat palas dan tapai ada, juga nasi impit.

Punoh diet. Lepas balik Perak, berapa km kena lari ni. Huuu...

Pagi ni, sarapan beli je. Nasi berlauk.


Kome perasan tak, raya tahun ni, banyak orang pakai baju raya tema hitam? Hehe..

Ok. Jumpa lagi ye. 😊

4 comments:

  1. Takpe, masa raya kita makan², lepas ni posa 6 & exercise...seronok berziarah adik-beradik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, betul tu. Rugi la diet time raya, kan. Hehe..
      Alhamdulillah.

      Delete
  2. Selamat Hari Raya, makan banyak nanti naik kilo..hehe.~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya, encik.
      Itu la pasal. Tapi hidup mesti dinikmati. Kikiki...

      Delete