Khamis, 13 Syawal 1444 Hijrah.
Cuti, anak-anak tak sekolah. Tapi, saya tak pergi lari hari ni. Mood mengait on. 😊
Bukan boleh mengait lama-lama, dah tua-tua ni. Mata cepat letih. Bila rasa penat, masuk dapur, masak.
Lauk sambal telur masih ada.
Rasa nak makan sup ayam hari ni.
Saya menggunakan perencah sup Siam Adabi. Letak juga tomato, dan perah air limau nipis. Suka rasa sup yang masam dan pedas. Letak cili api juga.
Siap! Sup ayam. Buat lauk berbuka. Biar je dalam periuk. Nanti senang nak perangat. Lepas masak macam ni la, kena bawa masuk. Kalau biar di dapur luar, nanti beruk yang makan.
Selain ayam masak sup siam, saya goreng sikit beberapa ketul..
Sebab ada budak tak berapa suka lauk bersup. Goreng ayam guna tepung bistari.
Alhamdulillah.
Selamat bercuti pada pembaca sekalian. Best la orang Johor, Kedah, Kelantan, esok cuti lagi, long weekend. Ok, jumpa lagi, ye. 😊
hari cuti boleh santai2 sikit kak
ReplyDeleteYe, Afzan. Tak perlu terkejar-kejar masak, nak kena ambil anak sekolah lagi.
DeleteEsok hari bekerja Pak Inche, tapi, dia amek cuti tahun. Eh, nanti nak try la rempah sup siam tu, nampak macam menjadi pulak sup siam Nur.
ReplyDeleteOoo.. gitew...
DeleteJadi, SK. Boleh ler, buat makan sendiri.
sedapnyaaaa sup kaki ayam👍👍👍 sy mkn kuih teaw je. baru jap td keluar cr pisang goreng hehehe lama x mkn
ReplyDeleteSedapnya makan kuetiau. :D
Delete😁
DeleteBelum pernah try perencah sup siam tu, menarik untuk dicuba.
ReplyDeleteSila, sila. Hehe...
Deletekalau rajin masak memang puas makan...lagi-lagi makanan sup yang boleh kita layan selalu berbanding makanan bergoreng
ReplyDeleteBetul, betul. Masak di rumah lebih puas hati.
DeleteSayapun suka sup pedas dan masam. Hehe. Tidak makan kaki ayam.
ReplyDeleteSama taste kita. Kaki ayam, ada kolagen. Dulu, saya pun tak reti makan. Dah tua, baru makan.
Deletebetul kan kak jeles kt negeri yang jumaat cuti hahahha. Dana pun suka sup yang ada rasa masam-masam kak. Dana semalam petang masak menu berat untuk berbuka masak tempe goreng je kak
ReplyDeleteItu la pasal. Hehe...
DeleteAkak dah lama sangat tak masak tempe, Dana.
wah..ada perencah sup mcm ni ker? x jumpa lagi..leh cari & try ni.
ReplyDeletesuka sgt sup siam sbb pedas & masam2 kan...
Ada, jual kat pasaraya.
DeleteBetul, sup siam panas-panas, makan dengan nasi dan telor dadar, pehh...
Sy pun suka rasa sup siam... masam-masam pedas gitu tp x pernah pulak cuba buat sup guna perencah ni.. kalau fly ke sana je dpt taste sup sebegini... sup di sarawak ni mmg xdelah rasa sup siam.. sendiri pun x buat sup macam sup siam.. hehehe
ReplyDeleteHehe.. sup Sarawak pun sedap juga. Makan panas-panas.
DeleteBelum pernah gunakan perencah sup siam, tapi pernah masak ayam sup siam. Sedap sangat!
ReplyDeleteKan.. Amie. Rasa sup yang masam-masam pedas.
Delete