Kat rumah saya ni, ada anak yang sangat suka makan protein sahaja. Sumber protein adalah ayam dan ikan, tak kira masak apa pun. Nasi, dia kurang makan. Kadang-kadang saja. Bak kata cerita Badul dulu-dulu, "Eh, makan lauk je. Nasi-nasi takde?" 😁 Ate, orang jaga body, katakan.
Dekat Lumut, ada satu kedai jual ayam. Kebiasaannya, ayam goreng, dijual seketul-seketul. Tapi di kedai ni, dia jual seekor, gitu. Tak pernah jumpa.
Kredit foto: Ayam goreng Mak Ani |
Besar ayam dia. Harga ayam goreng seekor, adalah RM18.
Kulit ayam garing. Dalamnya, isi ayam lembut, dan masak dengan elok.
Kredit gambar: Ayam goreng Mak Ani. |
Kredit foto: Ayam Goreng Mak Ani |
Inilah ayam goreng seekor yang dibeli. Bila balik, saya biasanya ambil chopper, dan potong ayam kepada 4 bahagian. Ok sesangat. Alhamdulillah.
Lokasi kedai ini adalah depan kedai Eco, Jalan Padang Tembak, Lumut. Jalan yang nak pergi ke Teluk Batik, tu. Ada 2 pulak kedai Eco situ, satu, Eco harga RM2.40. Satu lagi kedai Eco, harga RM2.30. Huh.. macam-macam.
Kedai ini dibuka bermula pukul 11 pagi, sehinggalah habis jualannya. Hari Sabtu dan Ahad, kedai tutup.
Kalau datang ke Lumut, Perak, singgahlah ya.
Saya tak terima apa-apa komisen pun. Sekadar berkongsi je. Sebab saya pun, tak reti nak goreng ayam yang seekor, tidak dipotong sebegitu. Kena ada skill juga kan, sebab boleh jadi tak masak, ada bahagian berdarah. Atau boleh jadi overcooked. Setakat saya pernah beli 2-3 kali ni, Alhamdulillah, ayam rasa sedap dan tidak kering.
Ok, jumpa lagi, ye. 😊
biasa orang jual sekor2 macam ni ayam golek kan kak..ni lagi best ni kalah kfc
ReplyDeleteBetul, Afzan. Lagi murah pulak tu dari KFC. Lagi pun, dah lama tak makan keepci sebab boikot, kan.
DeleteTak pernah jumpa ayam goreng tepung sekor mcm ni, kalau ayam goreng kecik² tu biasa nampak orang jual kat taman sy ni. Sy pun selalu terngiang² dialog Badul tu, hihi.
ReplyDeleteKan... SK. Hehe.. lama tak tengok cerita Badul.
Deletesedapnya jual sekor2...SA selalu buat..sejenis yang suka buat macam ni goreng sekor lepa tu makan rebut2 ngan anak- anak buah..
ReplyDeleteWah, pernah buat ayam goreng sekor, SA. Betul, makan ramai-ramai memang syok! :D
DeleteHash susah goreng seekor. Baguslah ada versi jualan bayam goreng seekor.
ReplyDeleteIsk tidak perasan silap taip. Hehe. Ayam jadi bayam.
DeleteItulah tidak pernah jumpa orang jumpa ayam seekor digoreng. Kalau rangka ayam seekor digoreng itu adalah. Suka makan. Boleh bayang buat lauk unruk satu keluarga.
Hehe... takpe, NA, saya faham. Saya suka juga, makan rangka ayam tu, bila pi pasar malam je, mesti beli.
DeleteUncle ni kalau ke pasar malam, suka nau cari yang cucuk2 tu....
ReplyDeleteEh, samalah, uncle. Saya pun beli juga yang cucuk-cucuk tu, sebab anak suka.
DeleteAyam goreng seekor!
ReplyDeleteComel jew, tak kecik tak besar.
Kami makan ayam goreng seekor di KK bulan lepas, harga RM50, saiz untuk makan empat orang.
Wah... KK pun ada ye, Amie, ayam goreng seekor. Mahal juga, harga tu.
Deleteseronoknya ada ayam dijual di sini... bagus banyakkan makan protein.. lama kenyangnya.. dan yg pasti kulit jadi lebih bersih dan badan jauh lebih bertenaga.. :D
ReplyDeleteSetuju, setuju! ^_^
DeleteBelum pernah jumpa. Kalau ayam golek tu biasalah kan sekor²...
ReplyDeleteMesti deep fry agaknya kan, nak bagi masak sekata...
Betul, Puan Hazel, biasanya, ayam golek yang dijual seekor.
DeleteBetul, dia deep fry ayam tu.
Wuiih gede banget ayamnya, kelihatannya juga garing dan pasti renyah kulit nya, biasanya kalau di sini saya jarang liat ayam goreng utuh,kalau ayam bakar/panggang seekor sih banyak yang jual.
ReplyDeleteBetul tu, Mreneyoo. Memang sedap ayam goreng seekor ni. Masa saya tulis ni pun, rasa nak pergi beli lagi. :D
Deletesamaaa anak2 rumah ciknur ayam ayamm he hee xda lain
ReplyDeletedulu ada atam singgit, skrg jd
1.50
Kan, cik nur, tak habis-habis ayam.
DeleteKat tempat saya ada lagi ayam singgit, tapi haluih bebenor ayamnya. :D
belum sempat coba makan ayam goreng macam ini, melihatnya saja sudah kepikir this too much hehe
ReplyDeleteMakan kongsi 4 orang ni. Kalau seorang, memang tak habis, ayamnya.
DeleteAyam gorengnya kelihatan menggiurkan banget kak nur, Mbul suka ayam goreng...apalagi bagian kulitnya yang gurih...ukuran segitu kalau tempat Mbul disebutnya joper atau jowo super
ReplyDeleteヾ(❀╹◡╹)ノ゙
Oh, gitu. Baru tahu ni. Terima kasih, berkongsi, Mbul.
Deletewaahhhh selalunya jumpa org jual ayam bakar sekor.. ini best juga ayam goreng sekor! hehe
ReplyDeleteItula dia, memang kat sini pun, dia sorang je yang jual, ayam goreng seekor.
Deletebest nyaaaaa ada jual seekor mcm ni
ReplyDeleters puas hati sbb dpt rs mcm2 bahagian ayam
hehehe
Hehe.. betul, betul.
Deleteoh ya memang tak ada sos pencicah ya?
ReplyDeleteayam semata?
Takde jual sos, Anies. Balik rumah, cicah sos sendiri. :D
DeleteSetuju dengan Nur kena ada skill nak goreng ayam sekor masak helok luar dalam. Kalau Mrs. A tak tahulah berap akali percubaan baru menjadi ni
ReplyDeleteKan... Mrs. A.
Deletebiasa tgk ayah sekor mcm ni yg bakar...ni yg goreng...mantop tu
ReplyDeleteHehe.. betul, mama tisya. Sedap!
DeleteMemang lain daripada biasa ni Nur.
ReplyDeletePandai penjual cipta kelainan. Memang jadi tertarik nak membeli.
Kan, Ujie. Pandai dia berniaga.
DeleteMurahlah dah goreng seekor RM18
ReplyDeleteYa, betul, Wak.
DeleteJarang orang jual seekor macam ni selain ayam golek. Macam berbaloi sangat beli dengan harga macam tu.
ReplyDeleteYa, Fizah, memang berbaloi, dan sedap.
Deleteberebut 10sen eco ni ye. agak2 dia rebus dulu tak ayam tu sebelum goreng...just wonder camna nak dapat texture garing diluar juicy di dalam. kalau ammi buat risau rentung je
ReplyDeleteItu ler, pasal. Kedai Eco pula opposite one another. Sabor je la.
DeleteTak tahu pulak saya, sebab tak pernah perhati dari mula. Yang ternampak, bila sedang digoreng deep fry dalam kuali besar.
biasa rangka ayam je yg digoreng seekor.. tapi ini bukan rangka.. ni betul2 ayam ni.. padu betul huhuhuu :D
ReplyDeleteYezza... dan sedap juga!
Deleteteringin juga nak tengok orang yang makan sumber protien jer tu...BTW masak ayam seekor perlu minyak yang banyak sampai terendam semua ayam...paling bagus goreng guna periuk high pressure
ReplyDeleteHehe.. ada tu, saya tunjuk dalam entri lepas, gambar anak kedua, yang pakai blazer pergi majlis graduasi tingkatan 5.
DeleteBetul cakap Encik Hanafi, memang dia deep fry ayam tu, dalam kuali besar. Aah, macam keepci tu kan, guna periuk special untuk masak ayam.
Dia ada keturunan indonesia kah, bisa masak lemper 😁. Ini kue fav saya sangaaat. Tapi saking banyaknya daerah di Indonesia yg buat, jadi tak tahu kota mana yg duluan membuat lemper.
ReplyDeleteNaaah saya tuh suka kuatir beli ayam seekor, masaknya tak sempurna. Tapi kalo Nemu yg bagus, dan matang perfectly, memang lah sukaaa.kliatan sedap dan gariiing kak 😍😍
Mungkin kot, Fanny.
DeleteMemang sedap, Fanny.