Jarang balik kampung. Jadi, diet tak makan nasi tu, kita tolak ketepi dulu, ye. Rugi ler, kalau tak makan nasi sini. Sedap, wei...
Pagi tadi, kami makan di kedai nasi berlauk kak chik.
Dah gaul nasi dengan kuah, baru teringat nak ambil gambar. |
Saya makan nasi lauk daging kerutuk. 😋
Ini kedainya, kedai nasi berlauk Kak Chik. |
Dekat juga dengan rumah mak mentua saya.
Ambil juga karipap sardin dan kuih akok. |
Hujan dari pagi, tak berhenti. Saya buat senaman ringan je, 20 minit. Suami ajak keluar cari putu halba. Makanan yang ada waktu musim hujan je, di kelantan. Jadi, kami pun keluar pergi pasar Wakaf Baru.
Ada je banyak orang jual putu halba di tepi-tepi jalan, tapi orang niaga kata, kena tunggu lama. Orang dah tempah, kena tunggu setengah jam. Itu yang kami pergi pasar dulu, nak cari barang.
Saya beli rempah kerutuk, serbuk kari, gula nise (gula melaka) dan lada putih siam. Rempah kerutuk dan kari tu, tak sama tau, rasa dia, banding kita guna rempah kari baba ke, adabi ke. Special rempah dia. Tu pasal kalau kita masak kari ayam guna rempah beli di Perak, tak kan sama dengan rasa gulai nasi berlauk kelantan.
Habis beli barang, jumpa orang jual lokcing.
Jumpa orang jual lokcing luar pasar. |
Beli dulu. Harga lokcing, 3 cucuk, RM1. Lepas tu, makan dalam kereta.
Lokcing |
Lokcing atau sate ikan. Sedap, makan panas-panas. 😋 Dah habis makan, baru kami jalan. Akhirnya jumpa orang jual putu halba di Morak.
Putu halba |
Putu ini dibuat dari ubi kayu. Saya makan 3 biji je, sudah kenyang.
Anak saudara suami pula datang rumah, bawa ubi kayu rebus. Cicah kelapa.
Putu halba, ubi kayu rebus bersama kelapa parut dan air kopi panas. |
Makanan di waktu hujan. Alhamdulillah. Kenyang.
Ok. Sekian laporan makan-makan setakat ini. Jumpa lagi, ye. 😊
Enak tu singkong rebus pakai parut kelapa,gurih,saya suka, baru tau kue putu halbanya...memang pas makan ini pakai kopi,apalagi suasana hujan..👍
ReplyDeleteKan.. memang enak!
DeleteBukan selalu..rugi la kalau diet kan... 🤭 balik rumah sendiri nanti sambung balik lari kannn
ReplyDeleteBetul, betul. :D
DeleteNama-nama makanannya asing sekali. Seperti locking..disini entah mungkin disebut sate... kalau ubi kayu disini disebut ubi atau singkong...
ReplyDeleteAh lain tempat, lain nama ya Mbak...
Salam,
Lokcing itu sate ikan, Pak Asa. Dipercayai berasal dari selatan Thailand. Nama lokcing itu bermaksud bebola bakar.
DeleteSate itu lain, sate ayam, sate daging, lebih kurang sama dengan sate di Indonesia, cuma kuahnya saja beda, saya rasa.
Oh, mmg putu halba ni makanan musim hujan ke? Sebab setiap kali ke Kelantan, selalu jumpa jer ia dijual. Agaknya kita yg datang setiap kali musim hujan la tu 😆.
ReplyDeleteHahaha.. ye la tu, agaknya. Time raya, tak jumpa, SK.
DeleteMemang betul la kata orang, di Kelantan banyak sungguh makanan yang sedap dan rare....syurga makanan selain Penang
ReplyDeleteYe, betul tu, Encik Hanafi.
Deletesaya cheating day tiap hari hehe
ReplyDeleteHahaha... asalkan happy, Encik Rezky. :D
Deletelokcing dulu rm0.20 je. zaman dok KB dulu kalau mkn lokcing x minta kuah. suka ratah mcm tu je😁
ReplyDeleteDulu murah, kan, Anies. Ha ah, sedap juga, tanpa kuah. Lagi-lagi, lokcing yang hitam. Hehe.
DeletePutu halba.. Tak pernah dgr lgi tu hahaha.. Kalau balik kg mmg kene makan kalau tak mmg rugi la jawapnya..
ReplyDeleteBoleh la Encik Time Traveller melancong ke Kelantan. Cuti-cuti Malaysia. :D
Deleteoo..putu halba drpd ubi kayu...tak pernah makan...ubikayu + kopi..terbaik..
ReplyDeleteBoleh la cuba, bila pergi Kelantan. Kan....
DeleteBanyaaak nih kuliner yg saya baru tahu kak.. lokcing, putu halba, kuih akok. Lalu penasaran juga beda bumbu kerutuk khas sana dengan bumbu karinya 😍. Memang lah saya harus ke Kelantan 😄.
ReplyDeleteBerarti target saya kalo ke Malaysia lagi, itu Kelantan, Sabah , Serawak, johor, Ipoh dan kuantan 😄😄 semua dah saya tulis kuliner masing2 yg nak coba 😁
Sila, sila, Fanny. Cuma jangan datang semasa hujung tahun, Musim banjir.
Deletenasi berlauk lauk daging kerutuk mmg fav...locking yummyyy
ReplyDeleteKan... sedap!
Delete