29 Zulkaedah 1443 Hijrah.

Kadang-kadang kan, bila tengah jogging, ada rasa terkena sarang labah-labah kat muka. Kalau hiking dalam hutan, biasa juga, lagi kalau pergi pagi-pagi, orang belum ada. Memang logik, dalam hutan, banyak pokok, banyak unggas dan serangga. Tapi kat tempat jogging pun boleh terkena juga. Macam pelik tau, bila muka diselaputi sarang labah-labah, sebab cuba anda bayangkan ye, di jalan 2 hala, jadi agak besar juga ye, bukan lorong kecil, tepi jalan, ada bahu jalan, jauh sikit lebih kurang 1-2 meter, baru ada pokok. Itu pun sebelah je. Lagi sebelah jalan, tak ada pokok. 

Walaupun selalu terkena sarang labah-labah, tapi tak pernah jumpa labah-labahnya. Sampai la pagi tadi, baru saya ternampak. Itu pun, kat rumah. Bukan kat tempat jogging. 

Ada labah-labah terapung di udara. Saya tak nampak sarangnya. Dia bergantung pada satu line je la. 

Tu, dot kecik tu, labah-labah.

Pokok jauh tau. Yang ada di kiri kanan, cuma wayar fiber tu, dan wayar telefon lama. Kalau kita tak perati, memang kita tak kan perasan si kecik spider tu.


Dia bergerak la, ditiup angin. Kejap ke atas, kejap ke bawah. Bila saya lalu betul-betul bawah dia, takde pula terkena sarang dia. Kat mana dia bergantung tu, maksud saya, sarang dia. Dia shoot kat mana, kita pun tak nampak.


Macam spiderman tu kan, dia boleh shoot sarang dia pergi jauh.


Tapi itu dalam movie. Ini, real punya labah-labah. Jauh tu, dia boleh lekat sarang dia. Hebat kan, ciptaan Allah. Subhanallah.

Ok la. Tu je nak cerita hari ni. Dulu masa pkp, jadi couch potato, tak bergerak, memang hidup macam diselaputi sarang labah-labah. Tapi, frasa tu dah tak boleh pakai, at least kat tempat saya ni. Sebab bila kita aktif pun, kita boleh juga diselaputi sarang labah-labah. Sekali jogging, terkena kat muka. 😁

Jumpa lagi, ye.