Selasa, 26 Zulhijjah 1443 Hijrah.
Semalam saya tak pergi jogging pun. Hujan waktu pagi. Lepas suami balik kerja shif malam, kami pergi sarapan sama.
Dah lama tak pergi mamak. Lama sangat. Sarapan semalam adalah puri yang dimakan dengan chutney kentang dan chutney kelapa. Chutney kelapa tu, patut makan dengan tosei. Saya suka chutney kentang tu. Selain tu, ambil sebiji vadei. Minum pula nescafe tarik. Nikmat! Alhamdulillah.
Data dalam gambar di atas adalah untuk larian saya pagi tadi. Lepas hantar anak sekolah, sempat jogging sejauh 10.2 km.
Awal pagi tadi, saya ada masak kundas. Sebutan dalam loghat Perak, kundeh.
Kundeh cicah sos cili dan mayonis. |
Kundeh ni, adalah cucur kosong yang manis. Boleh makan begitu saja. Juga, sedap bila cicah dengan sambal tumis ikan bilis. Jika anda google kundas, anda boleh lihat macam-macam bentuk rupa dia dan resepi. Tapi saya ingin share resepi kundeh, dari arwah mak saya. Simple je nak buat ni. Satu alternatif sarapan yang mengenyangkan, kalau malas nak buat nasi goreng. Buat waktu minum petang pun sesuai sangat, partner dengan kopi panas. Ya Allah, nikmat!! 😋
Resepi Kundeh
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula (ikut suka anda. Kalau 1 cawan gula, boleh makan begitu saja. Saya letak 1/2 cawan sebab saya nak cicah dengan sos je. Tak mau manis-manis sangat, asal tak tawar, ok.)
1 biji telor
Cara membuatnya:
1) Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula dan telor dalam mangkuk adunan.
2) Masukkan air sikit demi sedikit. Kacau rata. Kepekatan adunan adalah lebih kurang macam masak cokodok.
3) Scoop kan dengan sudu kecil, masak dalam minyak yang sudah panas. Macam goreng cokodok.
Siap! Dah, boleh makan dah. Simple je.
Itu je la cerita hari ni.
Jumpa lagi, ye. 😊
Macam jemput-jemput putih.
ReplyDeleteOh rupaya kena tepung naik sendiri dan telur serta gula.
Ye, NA. Tepung naik sendiri tu, ada serbuk penaik dalam tu, jadi kundas tu jadi bulat dan cantik je.
Deletekundeh ni kenangan masa zaman sekolah rendah, selalu beli kt kantin sekolah, cicah dengan kuah kacang yg cayo...sekrg susah nak jumpa org jual...yg ada jual cakoi..
ReplyDeletewah, bestnya sekolah nohas, ada jual kundeh. Ya Allah, cicah dengan kuah kacang cayor, marvelous la! Saya ada terdengor ada kedai kat Kuala jual kundeh ni. Tapi tak tau lepas PKP ni, dia ada jual lagi ke idok.
DeleteResipinya macam nak buat cucur manis. Memang sedaplah buat minum petang ni Nur.
ReplyDeleteYe, Amie. Layan satu family makan, sekejap je dah habis.
Deleteehh, rajin tu kait lari dan masakk., ;p
ReplyDeleteArwah mak saya cakap kan Wak, jadi orang pompuan ni, kena rajin. Baru suami sayang. Hehe..
Deletesimple resipinya, sesuai utk minum petang ringkas.
ReplyDeleteYe, Carneyz. Cepat je siap ni.
Deleteoh.. kundas namanya ye... sy pgl cucur tepung manis je... hehehe
ReplyDeleteYe, Kakmin. Orang Perak panggil, kundeh.
DeleteOh rupanya mcm cekodok tepung
ReplyDeletenama berbeza .
memanggg sedapp kan mkn ptg2
Ha ah, Cik Nor. Lebih kurang je cucur lemak manis.
DeleteComel sebutannya pun. Baru tahu ada nama lain cekodok manis ni. Kalau dengar nanti taklah pelik kan sebab dah tahu :) Walaupun simple tapi inilah yang sedap.
ReplyDeleteYe, Fizah. Masak kundas ni, sekejap je boleh habis, lagi-lagi sambil layan tv.
Delete