Semalam, hari Jumaat, saya cuti lari. Saja, bagi badan rehat. Badan kita ni, macam kereta jugak, sebenarnya. Bila dia nak rosak, dia akan keluar bunyi sana, bunyi sini. Cuma kita perasan atau tak, bunyi tu. Sama ada kita dengar, atau buat tak peduli bila badan kita dah keluar tanda. Rehat pun penting juga. 

Suami saya pun, apa lagi, ajaklah saya sarapan di luar. Lepas hantar anak kedua ke sekolah, kami pi kedai makcik bawah pokok.


Order cucuq dengan kuah kacang. Rangup cucuq makcik ni. Panas-panas pekena, nikmat... 😋


Saya order mee rebus. Ayor nescafe o panas.


Sementara suami saya pula, order mee kari. Dua-dua sedap. Alhamdulillah.

Lepas sarapan, singgah Lotus. Cari barang dapur sikit. Dekat kaunter ayam, ramai bebenor orang berator. Rupa-rupanya, masa dia bawa keluor ayam, harganya murah. Sekor, boleh dapat RM9. Biasanya, sekor ayam, kalau beli di pasor, boleh mencecah RM22. Tak heran la ramai yang berator. Ada yang amik sampai penuh satu troli. Niaga kot. 

Balik rumah, saya masak nasi. Lauk kacang buncis, pecah telor.


Bincang dengan suami, kami nak buat macam dulu. Makan cara suku-suku separuh. Saya cerita sikit ye, pengalaman dari tahun lepas. 

Lebih kurang awal tahun lepas, suami saya telah kemalangan motor. Dia kena jalani pembedahan di lutut.

Gambar throwback masa nak check-out spital

Lepas operate, kena la pantang, ye dak. Baru luka cepat sembuh. Sementara dia tak boleh berjalan, saya bagi dia makan style suku-suku separuh. Letih tau, jaga orang tak sihat ni. Nak mudah kerja, saya bagi dia makan dalam tray budak ni.


Tak payah  nak berhidang-hidang bagai. Doktor tak bagi dia banyak gerak dalam 2 minggu pertama. Dok atas katil, buang ayor kecik pun atas katil. Separuh tray sayur dan buah. Suku yang paling kecik, nasi. Suku sederhana besor, protein seperti ikan dan ayam. Saya masak cara kukus, bakor dalam oven atau rebus. Contoh macam masak sup tu, saya tak tumis pun, saya masak air je, tak guna minyak. 

Gambar throwback tahun lepas, masa follow-up spital

Cian pakcik ni. Idok ler namanya manusia kalau tidak diuji. Kita tengok kesian. Yang menanggungnya, bila hilang upaya berjalan, hanya yang merasainya saja yang tahu. Tapi, kita belasah jer la. Bersedia atau tidak, hadap! Insya-Allah, ada ganjaran atau hikmah di sebaliknya.

Dipendekkan cerita, sebaik sahaja habis mc 2 bulan, bila suami saya kembali bekerja (ye, Alhamdulillah, suami saya boleh kerja semula, walaupun mula-mula pakai tongkat ketiak atau underam crutches tu). Semua officemate suami kata, suami saya dah kecik. Dah kurus la. Hasil makan style suku-suku separuh. Tentu anda tahu, yang badan kita ni, 80 peratus adalah apa yang kita makan. Lagi 20 peratus, senaman. 

Jadi, suami saya yang cadang, saya masak style camtu balik. Sebab dia ada gain weight sikit. Cuba lah ye, tak boleh buat all the time, kita cuba buat setakat mana mampu. Nak sihat. Nak ibadah dengan mudah. Orang sakit lutut, bila overweight, ha, start la sakit kaki tu. Kita cuba, ok.

Berikut makan tengahari saya semalam. Eh, takkan la suami saya je yang makan suku-suku separuh. Saya pun join ler. 😁


Sayur kacang buncis separuh, nasi suku, ayam bakor suku. Ayam tu, beli yang dah perap, frozen. Kita masak je dulu apa ada di rumah. 

Makan malam pula adalah seperti berikut.


Saya pinjam tray makan suami. Dia kerja shif petang. Itu la maksud saya. Bukan boleh apply makan suku-suku separuh ni sepanjang masa, lebih-lebih lagi bila suami di tempat kerja. Tapi kita cuba la mana yang mampu. Hidangan makan malam saya, sayur salad separuh, nasi, dan ayam panggang. Besor nya ayam saya. Heee..

Semoga istiqamah. Dapat buat sebagai gaya hidup yang baru. Berusaha! 

Ok la. Jumpa lagi, ye.