Semalam, saya pergi pasar, beli ikan. Hari ni, saya masak singgang ikan tongkol.
Singgang ikan aye (tongkol) |
Masak singgang ni, memang sedap, dimakan dengan nasi panas-panas. Lepas tu, ada budu pulak.
Budu letak bawang dan cili, perah limau kasturi. |
Tomato dan timun |
Bila makan budu, saya suka kalau ada kacang panjang. Tapi sebab dalam peti ais ada sayur yang telah dipotong separuh, kita gunakan yang itu dulu la.
Telur dadar |
Alhamdulillah. 😋
Saya sertakan resepi singgang ikan tongkol, ya.
Resepi Singgang Ikan Tongkol
Bahan-bahan:
Ikan tongkol seekor. Potong dan cuci bersih.
7 ulas bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 setengah inci halia (dihiris)
2 inci lengkuas (dihiris)
8 biji cili padi
Optional: 4 tangkai cili kering (rendam dulu air panas). Saya tak letak, terpulang pada anda ye, nak letak cili kering ke tak.
6 keping asam keping
1 sudu makan ketumbar - ditumbuk kasar. Saya takde pulak biji ketumbar. Saya guna serbuk ketumbar, lebih kurang setengah sudu makan
Garam dan cukup rasa
Cara Membuat:
1) Satukan semua bahan hiris, ketumbar dan ikan di dalam periuk.
Senang, kan. Tak guna minyak, tak perlu tumis. Lebur semua sekali atas api.
2) Campurkan air secukupnya. Masak hingga ikan empuk.
3) Masukkan garam, cukup rasa, asam keping, cili padi dan cili kering. Didihkan.
Masa ni belum masak lagi. Saya biar api perlahan dan masak lama, supaya ikan lembut. |
Siap. Gambar lauk singgang yang sudah siap, gambar pertama di atas, ye.
Ceduk ikan seketul dalam pinggan nasi. Eh, cara nak makan pun, nak cakap ke? Hehe... cubit isi ikan, pastu tenyeh-tenyeh isi ikan itu dengan cili dalam budu. Ambil nasi sikit, suap masuk mulut. Haaa.... hehehe.... ish ish ish.. memang ke laut dalam la, diet suku suku separuh, dia jadi diet dua pinggan tambah. 😂
Selamat mencuba. Happy weekend. 😊