Sabtu, 20 April 2024 - Ada jemputan rumah terbuka Hari Raya.
Maka, ke Ipoh lah saya dan suami, memenuhi jemputan kenalan sejak zaman bujang.
Tiga buah rumah, sebelah-menyebelah dalam satu lorong taman perumahan, buat sekali rumah terbuka. Makanan disediakan secara bergotong-royong, masak bersama. Sudah macam kenduri kahwin. Selain nasi minyak berserta lauk pauk, ada laksa, mee kari, bihun sup, buah-buah, roti jala, lemang, ketupat, rendang dan lain-lain menu raya.
Saya ambil nasi dengan rendang tok, acar jelatah dan ayam masak merah. Satu round je makan. Tak ambil menu lain. Ruginya panggil kita orang makan. Rugi ke, untung? Rugi bagi kami kot. Untung bagi orang belakang, sebab banyak lagi makanan. Air pun kami tak ambil, sebab air manis belaka. Tak kisah la tu, makan banyak ke, makan sikit ke, cuma jangan ambil tapi tak makan habis, membazir namanya. Membazir itu amalan syaitonnnnn....
Eh, lupa nak cakap, ada kambing laaa....
Kambing bakar bersama salad. Sos black pepper. Syukur Alhamdulillah. Makanan semua sedap.
Terima kasih, tuan rumah yang menjemput kami. Dapat berjumpa dan bermaafan sempena hari raya Aidilfitri.
--------------------------------- 💙💚💛💜-----------------------------------
Ahad, 21 April 2024 - Tak ke mana-mana, berehat di rumah. Sarapan pun kita panaskan lauk apa yang ada.
Sarapan makan menu raya, uolss... Ketupat palas dan lemang, dan rendang tok, kami beli di Pasar Sabtu Bota Kanan, hari sebelumnya. Tapi tak sempat nak makan, sebab nak pergi rumah terbuka, simpan perut kat rumah biar lapar. Jadi pagi Ahad baru panaskan, buat sarapan.
Selalunya, hari Ahad, hari gantung periuk. Tapi hari tu, saya masak juga, takut ada orang mai beraya tak bagitahu kan, merujuk kepada kawan anak-anak. Kalau depa mai, tak pa, ada makanan. Kalau depa tak mai, pun tak pa, kami makan sendiri.
Saya masak nasi beriani kari ayam Adabi. Ha, dulu yang menu viral tu, nasi beriani kari kambing Adabi. Tapi saya guna bahan yang ada di rumah la ye. Kari ayam Adabi yang ada, itulah yang saya masak.
Lauk kari ayam. Syukur Alhamdulillah.
Lari sikit, makan banyak. Apa kes ni... makanan yang ditunjuk dalam entri nampak sikit. Tapi tidak termasuk kuih raya dan kerepek yang setiap kali ke dapur, ambil sebiji, lalu je, ambil sebiji, tart nenas. Lagi sekali lalu, ambil sebiji, biskut coklat chips. Mood lari masih ke laut. Sabtu dan Ahad tak lari langsung. Hahaha...
Ok. Sekian perkongsian hari ini. Jumpa lagi, ye. 😊
betul tu, ambik sikit2... ingt org di belakang... Alhamdulillah rezeki kan... biasanya ldy kalau pergi kenduri ldy bawa air sendiri yg dimaniskan dgn stevia..
ReplyDeleteBaguslah macam tu, bawa air sendiri. Alhamdulillah.
DeleteAkak pernah cuba stevia tu dalam minuman. Entah la Lady, tak kena dengan tekak. Itu yang minum air kosong je.
Sedapnya... bagus betul jiran2 gotong-royong buat majlis rumah terbuka. Dah macam kenduri kawen pulak. Tapi mesti meriah.
ReplyDeleteMeriah, Carneyz. Satu rumah, buat tahlil juga. Khemah pun besar.
DeleteHahahah.. sy la tu, asyik buka botol kuih raya, amek sebiji, eh, sedap.. ambik lagi sebiji. Sy belum try lagi resepi viral beriani adabi ni. Yg sy ada buat beriani telur, tu pun dah lama, hehe.
ReplyDeleteHehe.. sama kita. Masih mood habiskan kuih raya.
DeleteHa ah, time PKP dulu kan, orang sibuk buat nasi beriani guna produk dalam tin.
Sayapun begitu,kalau ada acara makan-makan,ambil secukupnya sajalah,mubazir jugak kalau tak habis tuh...saya nih..keluar masuk ambil kue raya, tiduran, baca buku,main hape...ambil kue lagi hehe..
ReplyDeleteOh, sama kita. Hehe... kuih itu untuk dimakan, kan. :D
DeleteSA pun sama kalau makan kat rumah terbuka ni amik sikit2 so dapat rasa yg lain2..tp perut SA ni jenis kecik...cepat kenyang...rugi kalau bawak pi Buffet
ReplyDeleteItu la yek. Perut kecik macam kita. Rugi kalau pergi buffet, tak dapat makan banyak.
DeleteMenu yang super
ReplyDeleteSaya suka kambing bakarnya ah
kebetulan saya lagi tensi darah rendah hehehe
Oh, orang darah rendah elok makan kambing ye? Saya pun tak tahu. :D
Deletedi tempat saya biasanya opor, lontong dan rendang
ReplyDeletemenu lebarannya
Saya jadi penasaran bagaimana rasanya opor itu.
Deleteeh Ana pun jenis perut kecik. tak boleh nak mkn banyak sekaligus.. kalau p open house ambik takat 1-2 jenis je makanan pastu kenyang hehe
ReplyDeleteKan, Ana. Kadang tu teringin nak cuba semua, tapi tak mampu masuk dah.
Deletekambing bakar is a must kalau ada open house besar ni ;-)
ReplyDeletesedapnyaaa kari kambing
dpt cicah dgn roti jalan fuhhh
mantop!
Ye, Alhamdulillah, lembut daging kambingnya.
DeleteSaya tak sempat nak cuba roti jala. Sudah kinyang.
kalau macam i saya nak datang raya laa
ReplyDeletedapat makan beriani
hehehe
Hehe.. sudah habis hari tu, Anies. Lain kali Anies nak datang, saya masak, ye.
DeleteHehe banyak juga daging kambing dalam pinggan
ReplyDeleteSayapun ambil makanan yang saya hendak dalam kuantiti sedikit. Kalau tidak cukup, sanggup bangun lagi untuk ambil lagi.
Suami saya yang tolong ambilkan, NA. Tapi dia tak makan kambing.
DeleteKan, begitulah seeloknya.
Musim rumah terbuka
ReplyDeleteYe, Wak.
Deleteketupat palas dan lemang kelihatan menggiurkan sangad kak nur...mbul sangat suka lemang...tapi kalau lemang mbul biasanya makan dengan tapai ketan hitam...rasa manis asam segar dan hangat tapai tuh...terus ketupat palas lihatnya mirip lepet kalau tempat mbul...lebih gurih ketimbang ketupat karena rasa kelapanya lebih kaya...
ReplyDeletemenu lain bikin mbul teguk liur juga
Wah, Mbul suka makan tapai, ya. Enak banget.
DeleteKita makan mana yang perlu je lah kan. Ambil buat rasa-rasa gitu. Elakkan membazir pun ye. Risau kalau ada tetamu datang tak bagitahu. Kelam kabut dibuatnya kalau tak sediakan awal-awal. Sedapnya ketupat palas dengan rendang tok. Rendang tok ni popular kat Perak kan.
ReplyDeleteBetul cakap Fizah. Ye, Fizah. Orang lama pandai buat, rendang tok. Akak pun tak reti.
DeleteKalau ajak ammi ber5 pun macam eh entahlah rugi ke untung. Yg makan beriya cuma suami dan anak no.2 je
ReplyDeleteHehe.. jenis tak makan banyak juga, ye.
DeleteBaguuus, lingkungan rumahnya masih erat dan kompak membantu ya kak.
ReplyDeleteTak ado jamuan raya di lingkungan rumah saya. Habis libur lebaran, langsung selesai idul Fitri. Ga ada lagi jamuan dan beraya 🤣🤣. Tapi memang di sini idul Fitri itu macam hari biasa aja. Paling meriahnya Hanya di raya 1&2.
Ye, gotong royong masih diamalkan di kejiranan.
DeleteOh, begitu. Kak Nur baru tahu ni. Raya pertama dan kedua saja meriah ya. Di Malaysia, open house sampai sebulan, Fanny. :D
Eh saya pun dah tak bisa makan banyak kak. Apalagi sejak rutin workout. Nasi secukupnya. Lauk pun begitu. Itulah kenapa tiap kali diajak makan dj restoran all you can eat, saya tolak. Krn rugi, saya cuma makan sedikit, tp bayar mahal sangat hahahahha.
ReplyDeleteBetul la tu. Mahal kan, rugi saja pergi kalau makannya sedikit.
Delete