Ikan keli sambal hijau

 Isnin, 2 Zulkaedah 1444 Hijrah.

Semangat! Semangat! Jangan biarkan monday blues menyelubungi anda... kikiki... 

Halo, kucing comei 😍

Dah lama tak pergi Teluk Batik, jom hari ni, kita pergi lari di sana.

Larian la sangat, kan. padahal berjalan bak itik pulang petang jer, sejauh 5 kilometer.

Alhamdulillah...

Lepas jalan-jalan, saya lompat tali sekejap. 


Sehelai daun, mewakili 100 kali lompatan.

Selepas setiap 100 lompatan, berhenti sejenak, ambil nafas, atau regangkan kaki sebentar.

Ada 10 helai daun dalam gambar di atas, bermakna, pagi tadi, saya buat 1000 lompatan. 

Dengan ini, saya mengambil keputusan untuk tidak lagi lompat tali, sebab?

Sakit lutut den! 😅

Dah la tu, saya berlari dan yoga je la. Faktor usia. Sayang lutut.

Balik rumah, saya masak ikan keli sambal hijau.


Ikan keli, digoreng oleh suami saya. 

Saya buat sambal hijau. Saya tak campur ikan keli dalam sambal, sebab kami lebih suka makan ikan keli yang rangup. Bila nak makan, baru letak sambal atas ikan. 😋

Selamat bekerja, ye, pada pembaca blog sekalian.

Sudah makan ke? Makan apa? 

Jaga diri, dan jumpa lagi... 😊

Pekena mi kicap

 Isnin, 2 Zulkaedah 1444 Hijrah.

Sudah masuk bulan Islam baru. Masa Syawal hari tu, betul-betul raya sampai ke penghujungnya, kan. 

Suami saya masih dapat jemputan jamuan raya hari Sabtu lepas. Saya tak ikut dia pergi. Tapi dia balik malam tu, bawa juadah raya. Saya pula, tak tidur lagi. Apa lagi, kita midnight snacks la! 😁


Lemang sebatang, serta rendang daging. Ada 2 jenis rendang, suami bawa balik. Satu rendang kering, satu lagi ada kuah (dalam gambar atas). Keduanya rendang daging. Rendang kering, terus simpan dalam peti ais. 

Ish ish ish.. dah lama tak makan pukul 11 malam. Makan lemang dan rendang pulak tu. 😋 Tolak ke tepi nilai kalori. Tapi saya takde la makan habis lemang tu. 4-5 potong juga masuk perut. 

Tu cerita malam hari Sabtu. Hari Ahad pula, hujan sejak pagi. Jadi saya pun tak pergi lari. Hujan sekejap lebat, sekejap renyai.

Saya pergi sarapan dengan suami, di tempat baru. 

Gambar dari google. Masa saya sampai, hujan lagi. Malas bawa keluar henfon.

Mee Kari Lagenda, nama kedainya. Terletak di Sitiawan. Menu yang ada, termasuklah pelbagai jenis mee, pelbagai jenis tosei dan nasi lemak.


Saya pesan mi kicap. Datang sekali dengan sup fishball dan crabstick. Rasa mi kicap ok, boleh tahan. Dalam gambar tu, kicapnya ada di bawah. Saya belum gaul rata.


Suami pula pesan mi kari. Rasa boleh tahan.

Kedai ni, ada 2 pintu. Dua-dua belah boleh duduk, makan. Kami turut bungkus 2 keping tosei biasa dan sebungkus nasi lemak ayam merah untuk anak di rumah. Tak pernah saya jumpa tosei orang melayu buat, perempuan pula. Kalau makan tosei kan, di restorak mamak je. Anak kata, tosei dia sedap. Ok la tu, lain kali boleh repeat. 

Gambar dari google

Ni salah satu ruang makan yang pengunjung boleh duduk.

Butiran kedai:

Mee Kari Lagenda

65, Jalan Terus Maju 1

Taman Terus Maju

32000 Sitiawan, Perak.

Buka 7 pagi hingga 7 malam

Baiklah. Jumpa lagi, ye. 😊