Apam beras

Updated on 5 Februari 2024, update gambar sekeping yang diambil semasa pergi Pasar Pagi Bota, baru-baru ini. 

20 Januari 2024 - Pergi Pasar Pagi Bota Kanan, bersama suami. Saya pernah cerita pasal pasar Bota ni dulu, di entri ini. Ada satu gerai jual apam beras ni, selalu ramai orang beli. Sampai beratur panjang. Kami tak pernah cuba. 

Ramai beratur di gerai apam beras.

Kebetulan masa kami lalu, tak ramai la pulak sedang beratur. Suami pun menyelit, dan beli 2 biji apam beras. Sorang satu, tak mau share. Hehe..

Kuih tradisi negeri Perak, iaitu apam beras versi orang Lambor Kanan, katanya.

Balik rumah, kami pun cuba. 


Macam ni la kami. Meja makan ada. Tapi lebih suka bawa makanan, duduk bersila depan tv. 😁

Kuih apam ini di bahagian bawahnya, ada daun pisang. Diberi sekali dengan 1 paket kecil kelapa parut. 

Idok ler teman tahu, apakah bezanya antara apam beras ini berbanding kuih apam gebu biasa yang comel-comel berwarna-warni yang dijual tu. Mungkin lain dari segi resepinya.


Lembut. Sedap cicah dengan kelapa parut tu. Patut ramai orang beli. Rasanya lebih kurang macam kuih apam biasa. Yang buat lain adalah, bawahnya ada daun pisang. 

Besor juga saiz dia. Satu apam beras, harga RM1.50. Saiz dia sebesar kuih bakar pandan bentuk bunga tu.

Alhamdulillah. Dapat merasa. 

Orait. Jumpa lagi, ye. 😊

44 comments:

  1. Sedapnya.. Linda peminat apam.. Setkt nie, dekat selayang dah jumpa port apam sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah.. baguslah, ada jumpa port apam sedap. Senang kita nak cari kalau teringin, kan.

      Delete
  2. Lebih aroma wangi la ya, alas daun pisang.
    Ni nampaknya apam beras versi saiz besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, Ujie.
      Ha ah, betul. Kenyang makan sebiji. :D

      Delete
  3. Besar saiznya tu... Unik ye dialas dgn daun pisang pula...
    PH pun suka kuih apam, tak kiralah apa jenis pun hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la, Puan Hazel. Saya pun pertama kali beli apam bawahnya daun pisang.

      Delete
  4. Seingat saya apam beras ni ada aromanya yang tersendiri. Bila tengok Bonda kita buat, rupanya dibubuh tapai nasi. Wangi semacam!

    ReplyDelete
  5. semua jenis apam ldy suka.. pernah buat dulu.. kali pertama jadi gebu, buat kali kedua jadi penyet.. :D nak senang beli je lah.. nti stress sb apam xjadik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. perlu skill juga ya, buat apam ni. Betul, bukan nak makan banyak pun. Beli saja, senang.

      Delete
  6. Tahniah Pemenang. Jemput isi form tuntutan hadiah pemenang ye :)

    http://www.roziahmuhammadnor.com/2024/01/pemenang-giveaway-by-blog-roziah.html

    ReplyDelete
  7. wow favorit mbul banget ini kak nur...mbul udah pernah bikin apem warna pink tapi dengan cetakan bintang atau kembang hehehe...apem mbul suka karena empuk dan manis

    ReplyDelete
  8. Salah satu kue tradisional kesukaan saya ini, tapi biasanya ukuran lebih kecil, pakai parutan kelapa muda di tabur di atasnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, Mreneyoo pun gemar juga ya, kuih ini.

      Delete
  9. Dekat sana banyak kuih yg unik². Kalau ke sana mmg suka beli dan cuba, mujurlah boleh beli sebiji² ni, bolehlah merasa tanpa membazir. Besar tu kalau saiz kuih bakar kemboja tu.

    ReplyDelete
  10. Disini namanya apem, Mbak. Saya suka apalagi taburan parutan kelapa mudanya banyak. Ah enak sekali...

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu. Makasih, berkongsi info, Pak. Enak banget ya.

      Delete
  11. Beza pada nama, rupa dan saiz.

    ReplyDelete
  12. wahh apam beras mesti sedap dan lembut nih., hehe

    ReplyDelete
  13. apam. beras ni dulu2 time kenduri kendara kat umah opah2 sblh ayah di Kuala mesti ada. wajib mcm kuih tradisi. sedapp suka sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, gitu. Orang Kuala punya kuih apam tradisi.

      Delete
  14. Alaaaa...sedapnyaaaa...SA suka apam...tapi x pandai buat..bila teeingin selalu beli...susah nak jumpa kat KL ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini pun susah jumpa, SA. Kat Bota ni je, ada jual.

      Delete
  15. apam ni di kuale ada jual jg, depa guna daun pisang muda...mmg lembut..sedap..tak pernah miss beli kalau balik kpg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah... nanti nak cuba yang Kuala punya pulak.

      Delete
  16. Saya selalu suka kue2 tradisional macam nih. Apalagi dah banyak kan yg tak jual biasanya. Makin rare. Jadi terkadang kalo ketemu penjual yg menjajakan kue tradisional macam apam beras dan lainnya, pasti teringin nak beli 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kita. Sebab kuih yang jarang jumpa, kan, harus dibeli ya, Fanny.

      Delete
  17. macam mana dia bentuk daun pisang jadi mcm tu eh?
    sy dok fikir ni
    heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang yang buat ni punya skill tersendiri. :)

      Delete
  18. apam ni cuma ada warna putih je ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, putih saja. Tak ada pewarna digunakan.

      Delete
  19. gebunyaaa apam ni. mmg best mkn dgn kelapa parut

    ReplyDelete
  20. sedapnya apam beras tradisional macam ni. lapik daun pisang tu bertambah sedap. patutlah pun kan ramai orang beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, Fizah. Pandai dia buat. Kekal lembut walaupun tak terus makan.

      Delete