Updated on 5 Februari 2024, update gambar sekeping yang diambil semasa pergi Pasar Pagi Bota, baru-baru ini.
20 Januari 2024 - Pergi Pasar Pagi Bota Kanan, bersama suami. Saya pernah cerita pasal pasar Bota ni dulu, di entri ini. Ada satu gerai jual apam beras ni, selalu ramai orang beli. Sampai beratur panjang. Kami tak pernah cuba.
Ramai beratur di gerai apam beras. |
Kebetulan masa kami lalu, tak ramai la pulak sedang beratur. Suami pun menyelit, dan beli 2 biji apam beras. Sorang satu, tak mau share. Hehe..
Kuih tradisi negeri Perak, iaitu apam beras versi orang Lambor Kanan, katanya.
Balik rumah, kami pun cuba.
Macam ni la kami. Meja makan ada. Tapi lebih suka bawa makanan, duduk bersila depan tv. 😁
Kuih apam ini di bahagian bawahnya, ada daun pisang. Diberi sekali dengan 1 paket kecil kelapa parut.
Lembut. Sedap cicah dengan kelapa parut tu. Patut ramai orang beli. Rasanya lebih kurang macam kuih apam biasa. Yang buat lain adalah, bawahnya ada daun pisang.
Besor juga saiz dia. Satu apam beras, harga RM1.50. Saiz dia sebesar kuih bakar pandan bentuk bunga tu.
Alhamdulillah. Dapat merasa.
Orait. Jumpa lagi, ye. 😊
Sedapnya.. Linda peminat apam.. Setkt nie, dekat selayang dah jumpa port apam sedap...
ReplyDeleteWah.. baguslah, ada jumpa port apam sedap. Senang kita nak cari kalau teringin, kan.
DeleteLebih aroma wangi la ya, alas daun pisang.
ReplyDeleteNi nampaknya apam beras versi saiz besar.
Ye, Ujie.
DeleteHa ah, betul. Kenyang makan sebiji. :D
Besar saiznya tu... Unik ye dialas dgn daun pisang pula...
ReplyDeletePH pun suka kuih apam, tak kiralah apa jenis pun hehe
Itu la, Puan Hazel. Saya pun pertama kali beli apam bawahnya daun pisang.
DeleteSeingat saya apam beras ni ada aromanya yang tersendiri. Bila tengok Bonda kita buat, rupanya dibubuh tapai nasi. Wangi semacam!
ReplyDeleteWah.. jarang jumpa tu, Amie.
Deletesemua jenis apam ldy suka.. pernah buat dulu.. kali pertama jadi gebu, buat kali kedua jadi penyet.. :D nak senang beli je lah.. nti stress sb apam xjadik..
ReplyDeleteHehe.. perlu skill juga ya, buat apam ni. Betul, bukan nak makan banyak pun. Beli saja, senang.
DeleteTahniah Pemenang. Jemput isi form tuntutan hadiah pemenang ye :)
ReplyDeletehttp://www.roziahmuhammadnor.com/2024/01/pemenang-giveaway-by-blog-roziah.html
Terima kasih, Cie.
Deletewow favorit mbul banget ini kak nur...mbul udah pernah bikin apem warna pink tapi dengan cetakan bintang atau kembang hehehe...apem mbul suka karena empuk dan manis
ReplyDeleteIya benar, Mbul. Enak banget!
DeleteSalah satu kue tradisional kesukaan saya ini, tapi biasanya ukuran lebih kecil, pakai parutan kelapa muda di tabur di atasnya
ReplyDeleteWah, Mreneyoo pun gemar juga ya, kuih ini.
DeleteDekat sana banyak kuih yg unik². Kalau ke sana mmg suka beli dan cuba, mujurlah boleh beli sebiji² ni, bolehlah merasa tanpa membazir. Besar tu kalau saiz kuih bakar kemboja tu.
ReplyDeleteBetul, SK. Makan sebiji dah kenyang.
DeleteDisini namanya apem, Mbak. Saya suka apalagi taburan parutan kelapa mudanya banyak. Ah enak sekali...
ReplyDeleteSalam,
Gitu. Makasih, berkongsi info, Pak. Enak banget ya.
DeleteBeza pada nama, rupa dan saiz.
ReplyDeleteYa, lain sikit la, NA, dari apam biasa.
Deletewahh apam beras mesti sedap dan lembut nih., hehe
ReplyDeleteYa, Wak Lat, gebu... :D
Deletesedapnya
ReplyDeleteSedap!
Deleteapam. beras ni dulu2 time kenduri kendara kat umah opah2 sblh ayah di Kuala mesti ada. wajib mcm kuih tradisi. sedapp suka sgt
ReplyDeleteWah, gitu. Orang Kuala punya kuih apam tradisi.
DeleteAlaaaa...sedapnyaaaa...SA suka apam...tapi x pandai buat..bila teeingin selalu beli...susah nak jumpa kat KL ni..
ReplyDeleteKat sini pun susah jumpa, SA. Kat Bota ni je, ada jual.
Deleteapam ni di kuale ada jual jg, depa guna daun pisang muda...mmg lembut..sedap..tak pernah miss beli kalau balik kpg..
ReplyDeleteWah... nanti nak cuba yang Kuala punya pulak.
DeleteSaya selalu suka kue2 tradisional macam nih. Apalagi dah banyak kan yg tak jual biasanya. Makin rare. Jadi terkadang kalo ketemu penjual yg menjajakan kue tradisional macam apam beras dan lainnya, pasti teringin nak beli 😄
ReplyDeleteSama kita. Sebab kuih yang jarang jumpa, kan, harus dibeli ya, Fanny.
Deletemacam mana dia bentuk daun pisang jadi mcm tu eh?
ReplyDeletesy dok fikir ni
heheheh
Orang yang buat ni punya skill tersendiri. :)
Deleteapam ni cuma ada warna putih je ya?
ReplyDeleteYa, putih saja. Tak ada pewarna digunakan.
Deletesedapnya. makan dengan kelapa parut ..
ReplyDeleteSedap, sedap. :)
Deletegebunyaaa apam ni. mmg best mkn dgn kelapa parut
ReplyDeleteBetul, betul.
Deletesedapnya apam beras tradisional macam ni. lapik daun pisang tu bertambah sedap. patutlah pun kan ramai orang beli.
ReplyDeleteYe, Fizah. Pandai dia buat. Kekal lembut walaupun tak terus makan.
Delete