Tukang kebun jadian

 Betullah orang cakap, lepas kepayahan, akan datang kesenangan. Tapi in between tu, kena banyak-banyak bersabar, dan jangan buat benda terburu-buru. Saya bila dah tua ni, ambil masa sikit nak proses sesuatu. Kena tunggu lama, baru boleh fikir elok sikit. Takpe la, belajar dari kesilapan. Mengadu hanya pada Allah yang Satu.

Saya pergi jogging juga pagi tadi, walaupun kat rumah hujan renyai. Bila sampai di tempat jogging, tak hujan pun. 


Lepas jogging 10 km, jalan santai 1 km. Bila balik rumah, tolong suami potong rumput. Rumput di halaman rumah dah panjang. Kena guna rake, sapu, kumpulkan rumput, masuk dalam plastik hitam heavy duty, dan letak di depan rumah. Nanti, ada lori kumpul bahan buangan tumbuhan akan datang, kutip. 

Benda yang kita tak suka tu, tak semestinya tak baik untuk kita. Allah yang aturkan. Kena lapang dada, terima. Saya cakap untuk diri sendiri. Sebab kepala otak saya ni, suka fikir bukan-bukan. Hari ni fikir negatif. Esoknya, baru boleh nampak the whole picture. Adoi, rasa nak dush-dush kepala sendiri. 

Ok la. Jumpa lagi, ye.

2 comments:

  1. Apa apahal kena bawa bertenang dulu baru boleh fikir dengan baik. Betul, Allah dah atur elok elok untuk kira. Jangan banyak fikir -ve kak :)

    ReplyDelete