Cerita sebelum raya

 Orang lain sudah up cerita raya, saya masih up cerita bulan ramadan. 😁 Tak kira. Nak tulis juga, walaupun sudah berlalu.

Pada hari Khamis, 4 April lepas, bersamaan 24 Ramadan, saya dan suami telah pulang ke kampung halaman suami di Tumpat, Kelantan. Berdua sahaja. Anak bongsu masih ada 2 hari sekolah, dan anak sulung ada kuliah online. Jika anak-anak ikut, rumah di kampung atau dalam perjalanan, biasanya tiada liputan internet, nanti ganggu pula kelas online dia. Anak-anak pun dah besar, pandai cari makan sendiri, walaupun tak reti masak. Masak mee segera, pandailah. Yang sulung sudah ada lesen kereta, jadi tiada masalah. 

Travelling masa bulan puasa memang letih. Mengantuk tak boleh bawa bincang. Saya beberapa kali terlelap. Bila saya terlelap, tenguk suami steady lagi. Lagi sekali terlelap sekejap, cepat-cepat tengok orang sebelah, dia dah buka mata luas-luas, macam lawan mengantuk. Hehe.. nasib baik tak jadi macam Mr. Bean, letak batang mancis dekat mata. 

Selamat sampai ke rumah suami kira-kira pukul 2 petang. Bertolak selepas subuh. Alhamdulillah. Mek sedang tidur. Kami kemas bilik sendiri. Lepas asar, kami pergi jalan ke bazar ramadan. Cuaca di Kelantan sangat panas terik. Rasa terbakar pipi. Manjung pun panas juga, tapi rasa takdelah panas sangat macam di Kelantan. Beli makanan berbuka. Best, nasi kerabu sana. 😋

Esoknya, kami kemas satu rumah lepas sahur. Kakak ipar bongsu ada belikan tikar getah. Nak letak di dapur. Entah, padahal sebelum ni, ok je dapur tu, takde tikar getah. Tak perlu pun, sebenarnya. Tapi sudah dibeli satu gulung, ok. Bukan ikut meter, tapi segulung tikar getah. Jadi, saya dan suami pun operasi pasang tikar getah. Bawa keluar perabot besar seperti meja makan dan sebagainya. Letih oi, buat kerja tak boleh minum. Pengsan! 

Lepas tu, saya sapu satu rumah, dan mop juga satu rumah. Giler la! Adoi, bengkok badan aku. Suami kemas peti ais. Rumah tu, mek seorang tinggal. Hari-hari, ada je orang sedekah lauk berbuka pada mek, sama ada kakak-kakak ipar yang tinggal berdekatan, atau orang masjid. Mek pula tak makan, dia makan sikit, simpan banyak benda dalam peti ais. Orang tua, kan. 

Lepas selesai operasi cantikkan rumah, kami ke Pengkalan Kubor. Di sini, memang tempat orang shopping baju, barang-barang rumah, macam-macam la. Kami pergi bersama kakak ipar sulung, Mek Yah. Mek Yah pun tak berapa sihat sangat. Last kami balik Kelantan, dia nampak kurus. Sekarang, badannya laaaaaagi kurus. Sebab kencing manis. Tapi bila kami bawa dia bersama ke Pengkalan Kubor, bukan main laju dia jalan. 😁 Semua orang berniaga di situ kenal dia. Semua tanya, kenapa lama tak datang. Tak sihat, gitu.

First stop, beli kacang. Suami beli kacang sambil tidur.

Banyak makanan kering seperti pelbagai jenis kekacang la. Sebut je nak kacang apa, semua ada. Contoh macam kacang gajus, nak goreng ke, bakar ke, semua ada. Kami beli mixed nuts, kacang gajus goreng dan lempuk. 

Lempuk, uols! 

Oh, saya suka lempuk! 😋 Ia dibuat dari durian. Saya mula suka makan lempuk sejak saya kecil lagi, masa pulang kampung bapa saya di Segamat, Johor. Dulu, lempuk dibalut dengan daun ... daun apa ye? Saya pun dah lupa daun apa. Sekarang lempuk dibalut dalam plastik seperti dalam gambar. Ok ler. Walaupun rasa macam manis terlebih gula, bukan makan selalu. Orang kampung dulu buat sendiri je lempuk. Kow sangat rasa durian. Best!

Saya ajak suami ke Pengkalan Kubor tu, sebab nak beli periuk. Bukan di rumah tiada periuk, ada. Tapi periuk besar boleh muat 2-3 ekor ayam, mahu masak rendang, sudah diambil bapa saya, masa dia kawin baru dulu. Takpe la, kita beli baru. Kakak-kakak saya pun sudah sepakat mahu pulang beraya di rumah peninggalan arwah mama, yang saya sedang duduk sekarang. Ni, lain hari saya cerita ya, lain entri, cerita raya.

Bila jumpa periuk 2 telinga, saya tunjuk. Tapi Mek Yah kata mahal. Jom pergi kedai member dia. Jumpa lah periuk sesuai.

Barang beli di Pengkalan Kubor.

Brader kedai periuk yang juga kenalan Mek Yah bagi diskaun beli periuk. Harga pricetag RM69. Dia jual pada kami RM45. dapat sudip percuma. Yay! Dapat juga periuk besar mau masak rendang. Alhamdulillah. On the way balik, sempatlah beli beras siam dan buah tembikai buat berbuka.

Lepas solat Jumaat, saya dan suami ke Aeon Mall Kota Bharu. Ramai, hari Jumaat, orang cuti, tak kerja. Semua kedai penuh dengan manusia. Hajat kami, nak cari kasut baru. Saya bila keluar berjalan, pakai sandal saja. Tapak sudah haus dan licin. Saya hampir terjatuh hari tu, sebab sandal lama. Dapatlah beli. saya sepasang, suami sepasang. 

Saya selalu amazed dengan Aeon di Kelantan, sebab ada banyak butik, tak macam di Aeon tempat saya, iaitu Manjung. Kuasa membeli orang sana memang hebat. Antara kedai yang ada sana tapi takde di tempat saya ialah Harvey Norman, H&M, Dermalogica, Garmin, BananaBro, Uniqlo, PUMA, A&W, Brands Outlet, Clarks, Guess, Hot & Roll, Nando's, Nasken Coffee, Padini, Polo Hill, Rolex, Sembonia, Swatch, Texas Chicken, Coffee Bean & Tea Leaf, Manhattan Fish Market, Vincci, dan ada 2 kedai handbag branded tu, saya lupa nama dia. Banyak, kan. Kaya-kaya orang sana. Lepas tu, saya tengok, macam tak boikot je, kedai-kedai tu. Masih awal, tapi sudah tapau di kedai yang biasa orang boikot sini. Bila kita pergi tempat orang, barulah kita boleh nampak camana. Pilihan masing-masing.

Sepanjang duduk kampung, saya tak main telefon sangat. Line ada, tapi kena pegang telefon tegak-tegak macam antenna. Sekejap ada, sekejap slowwww..... buat naik angin je, bila line slow. Jadi, saya membaca di masa lapang. Bila ada saudara datang, berbual-buat dengan saudara mara. 

Esoknya, kami sudah mahu pulang ke Perak. Sekejap je. Jadilah, dapat berbuka dan bersahur dengan Mek, iaitu ibu mertua saya. Mek pun sudah uzur. Walaupun masih boleh ke sana ke sini, siram pokok pisang dia. 

Bertambah pula pokok pisang.

Mek kata, banyak pokok pisang mati, sebab cuaca panas sangat. Kadang orang buat kerepek datang beli pisang, dapatlah Mek 50 ringgit, seratus ke. Mek ada pesan juga kerepek pisang tanduk sebungkus pada yang beli pisang dari Mek. Sebab kami balik awal ke Perak, tak sempatlah nak merasa tahun ni.

Buka pintu rumah, ada hutan di depan. Matahari pukul 7 lebih, sudah bersinar terang.

Lain kali panjang umur, kami balik lagi, ye. Suami saya kena kerja semasa hari raya, jadi itu pasal kami balik lebih awal, jumpa Mek, buka puasa bersama, beraya dulu. Memang kerja suami saya macam ni. Dua tahun, sekali je, dapat cuti raya. Gilir-gilir. Kalau tahun ni dia kerja, tahun depan, dia dapat cuti raya. Gitu. 

Masa perjalanan balik ke Perak, memang kenderaan sudah mulai banyak, menghala ke Kelantan, hari Sabtu, orang sudah mula pulang beraya. Tapi kami, balik ke rumah semula. Beraya di Perak. 

Orait. Sambung lain hari, ye. Jumpa lagi. 😊

Buat biskut bundar dengan anak

 23 Ramadan 1445 Hijrah.

Pada suatu hari, masa sedang buka puasa sama-sama, saya cakap pada anak-anak yang tahun ini, saya malas nak buat kuih raya. Lepas tu, anak nombor 2 cakap, "Alaaa... tahun ni, tak merasa la makan biskut paling sedap dalam dunia".

"Biskut apa tu?"

"Biskut bundar laa..."

Hehe... suka bebenor dia dengan biskut satu ni. Kita sebagai mak mak, bila anak dah cakap macam tu, terpaksalah merajinkan diri sendiri, buat juga. Nanti bila kita dah mati, anak akan ingat, dia buat biskut raya dengan kita. Sebab saya pun masih ingat, pertama kali saya buat biskut bundar ni, dengan arwah mama saya la. Masa tu, saya sekolah rendah. Tak ingat darjah berapa. Darjah 1 kot. Sebab tak puasa. Masa tu, kami tinggal di Kangar, Perlis. Nama taman kami tinggal, Taman Sri Bahagia. Nombor rumah pun saya ingat. Hehe.. sekolah saya dulu, Sekolah Kebangsaan Seri Perlis. Saya ingat lagi, lepas buat biskut, mak saya marah saya. Sebab lagi banyak biskut masuk dalam mulut dari masuk dalam balang. Hehe.. kenangan bersama mama ku sayang.  

 Sebab anak kedua yang request, dia wajib tolong mak ye. 😁 


Tugas anak adalah memotong doh biskut yang telah di-roll. Anak lelaki buat kerja, tebal-tebal dia potong.

Biskut baru keluor oven.

Yang rupa tak berapa nak lawa tu, yang bahagian hujung. Tak nampak corak spiral pun. Lantak la, kita juga yang nak makan.


Mula-mula memang dia potong ada tebal, ada nipis. Lama-lama, ok ler tu. 


Dapatlah hampir 3 balang. Alhamdulillah. Anak kedua sudah tetapkan seorang rasa 1 ketul je. Simpan, jangan makan, sampai raya. Ha, baru dia tahu, susah ke senang nak buat biskut bundar ni. Sebelum ni, tahu makan je, kan. Haha...

Saya ada kongsi resepi biskut bundar ni tahun lepas, di entri ini.

Ok la. Sekian. Jumpa lagi, ye. 😊