Cerita hari Khamis

 Oleh kerana sekarang cuaca kerap hujan, jadi bila tidak hujan saja, elok lah kita keluar berlari. Walaupun hari mendung, mendung tidak bererti hujan. Boleh jadi angin kuat gerakkan awan hujan ke kawasan lain. Bila hari hujan, kita duduk rumah diam-diam lipat kain ya. 😁

Larian Selasa lepas, sejauh 8 kilometer. Suami off kerja. Tengah posing selpiaq, tiba-tiba ada photo bomb. 😁

Kuat betul suami saya ni. Maksud saya, suami nekad untuk kurangkan berat badan. Dia berhenti terus minum air manis. Nasi pun makan seminggu sekali. Dulu, perut suamiku maju ke hadapan. Kini, lihatlah, dalam gambar di atas. Banyak progress dia. Iya, masih ada spare-tyre tu. Tapi slow-slow ler. Dah bertahun-tahun kot ternak lemak, takkan ambil masa sekejap untuk hilang kot. Rome wasn't built in a day, pepatah Inggeris mengatakan. Walaupun dia selalu merungut, berat tak turun-turun. Tetapi saya nampak ada pengurangan di pinggangnya. Seluar kerja suami pun sudah longgar, ok. Memang kalau nak kurangkan berat badan, kena kawal pengambilan gula dan karbo. Terbukti sudah. BMI suami saya, obese. Sedang usaha turunkan, slow-slow. Berusaha! 💪💪 Saya? Saya tak kuat macam suami saya. Dah banyak kali cakap nak berhenti minum kopi, tapi masih beli kopi. Kikikiki....

Pagi tadi, saya masak nasi goreng untuk sarapan kami anak-beranak.

Nasi goreng.

Boleh makan nasi. Tapi, portion-nya sebesar penumbuk kita sahaja. Saya pun dah kurangkan masak nasi. Dulu, 4 pot setiap kali masak. Sekarang, sudah 3 pot. Itu pun, sebab anak sulung ada di rumah, cuti seminggu. Nanti bila dia balik campus, masak 2 pot je la kot. Atau pun tak masak nasi langsung. Sebab tinggal orang yang tak makan nasi je nanti. Anak bongsu pun sedang usaha untuk kurangkan berat badan. Berat anak bongsu lebih 100 kilogram, walaupun dia baru 15 tahun. Dia, jururawat yang datang suntik imunisasi anti tetanus di sekolah dia, nasihat, supaya kurangkan berat badan. Sejak hari tu, dia terus cakap pada saya, tak mahu makan nasi lagi. 

Selain nasi goreng, goreng karipap yang buat semalam.

Kiri, karipap oksigen. Kanan, karipap berinti.

Habis dah karipap oksigen. Tinggal karipap biasa. Puas hati buat sendiri karipap.

Lepas hantar anak sekolah, suami ada aktiviti riadah di ofisnya. Dia tinggalkan saya di padang Astaka, Sitiawan.

Larian pagi tadi, 7.1 kilometer.

 Udara sejuk pagi tadi. Saya wheezing. Inhaler asthma ada dalam kereta yang suami bawa pergi ofis. Jadi, saya jalan-jalan saja. Ambil nafas dalam-dalam. Alhamdulillah, semput hilang. 

Lepas suami selesai aktiviti sukan di ofisnya, dia datang ambil saya semula di padang, dan kami pergi sarapan di mamak.

Saya pesan tosei, dan ambil vadei seketul. Suami makan puri, 1 set.

Vadei.

Beza ya, vadei dulu dan sekarang. Dulu, setiap gigitan, boleh rasa ada bawang dan cili api. Sekarang, rasa kosong je. 

Balik rumah, lepas mandi, masuk dapur, goreng ayam.

Ayam goreng.

Tengahari, makan nasi goreng pagi tadi bersama ayam goreng.

Lepas zohor, bawa anak-anak pergi Aeon sekejap, ada nak beli headphone la, perfume la. Sebab jarang ketiga-tiga anak ada di rumah dan hendak keluar sekali, paksa dia orang posing ambil gambar. Dia orang punya mulut pok pek pok pek, malas bergambar, tapi sebab tak ramai orang pun di Aeon, berjaya juga suruh anak-anak posing, seperti di bawah.

Dekat papan tanda Gemencheh Boys. 😁

Dari depan, anak sulung, diikuti anak bongsu dan anak kedua di belakang sekali. Syukur Alhamdulillah. Memang bising dalam kereta, sebab yang sorang tu, jarang-jarang nak ikut keluar rumah, jenis suka memerap di rumah saja. 

Sekejap je, anak-anak membesar. Selagi berkesempatan, ambil masa, spend time dengan anak-anak. Ajak anak sembang. Masa paling bahagia bagi saya, bila dapat luangkan bersama keluarga. 💓

Ok la ye. Sekian cerita hari ni.

Jumpa lagi. 😊

Buat karipap

 Ada ni ha, sibuk buat karipap. 😁

Bukan main lagi ye. Orang lain yang raya, kita yang sibuk ke sana ke sini, sampai blog tak ber-update. Hehehe... syoknya bila cuti. Boleh jalan-jalan cari makan. Boleh pergi lari di tempat jauh sikit. Yang sedikit kurang syok, jalanraya sesak sebab orang ramai balik kampung dan pergi bercuti. 

Dapur pun lama tak berasap. Ya Allah, bukan main malas lagi masak yek, masa cuti. Ish ish, marilah kita kembali ke pangkal jalan. Hari ni barulah saya masak nasi. Lauknya, ayam goreng je. Hehe... kalau tercekik makan nasi takde kuah, letak kicap. Ok ler tu. Sebab hari ni, saya buat karipap. 

Inti karipap

Inti karipap, saya guna kentang dan ayam (guna ayam cincang Ramly). 

Adunan doh (kulit karipap)

Saya: Mesti abang rasa bini abang ni merepek, kan. Hari abang kerja la, kita buat karipap. Hari abang off 2 hari, dapur tak berasap.

Suami: Ha, tahu pun! 2 hari dok rileks depan tv, tak buat apa. Hari ni la baru nak kelam-kabut masak.

Saya gelak. Tapi suami saya tetap tolong saya canai adunan doh tu jadi nipis-nipis, bentuk bulat, supaya kerja saya cuma letak inti karipap dan buat kelim karipap saja. Mula masak inti pukul 10 pagi. Dia masuk kerja pukul 12 tengahari. Masuk lambat terus dia, pukul 11.40 baru dia tolak dari rumah ke ofis. Baik tak suami saya? Hehehe... dah suruh dah dia tinggal, biar saya buat sorang. Saya saja nak test saya boleh tak buat karipap sorang ni. Dia tolong juga canai doh sampai habis. Hehe.. i 💓u, my husband! 🙈

Karipap in the making

Lepas suami pergi kerja, saya pun cepat-cepat habiskan. Sebab pukul 1.20 anak habis sekolah, nak pergi ambil. 

Saya tak guna acuan karipap. Ada, tapi malas nak cari dalam laci almari belakang. Mesti dah berhabuk. Saya buat kelim karipap sendiri je, guna tangan. 

Dari sudut lain pula, karipap in progress

Dapat 49 biji karipap ada inti

15 biji karipap oksigen

Ha, ingat kat pasar ramadan je ke, ada karipap oksigen? Saya pun buat juga. Sebab ada seorang budak di rumah ni, sejak kecil lagi, dia suka makan kulit karipap saja. Lagi pun, inti karipap dah habis laa... 😁

Karipap yang digoreng sebentar

Takkan kita nak goreng semua sekali. Tak habis makan. Untuk simpan esok lusa, sebaiknya kita goreng dulu sekejap, karipap. Kalau terus masuk dalam fridge, nanti bila nak goreng, dikhuatiri doh-nya melekat, nanti susah pula nak goreng. Jadi, goreng sekejap, masukkan dalam tipuware, dan bolehlah disimpan dalam fridge ye. Karipap frozen homemade. 

Karipap ada inti, sudah siap!

Karipap oksigen.

Saya sempatlah makan seketul sebelum keluar ambil anak sekolah. Balik dari ambil anak-anak, saya pergi mandi. Selesai je mandi, licin, ok! Nasib baik mak dah makan seketul. Nak goreng lagi malas, esok la pulak. 

Tips untuk elak gelembung pada kulit karipap, api dapur jangan terlalu panas. Kena suam-suam je waktu mula masuk karipap. Saya nak cepat siap, lantak ler, sendiri juga makan.

Saya sertakan resepi karipap ye. 

Resepi Karipap

Bahan untuk inti:

Bawang bombay (cincang halus)

Daging kisar atau ayam kisar, suka hati nak guna mana satu, terpulang.

Daun kari

Serbuk kari daging

Kentang 3 biji, potong dadu

Garam dan serbuk perasa

Bahan untuk kulit karipap:

Tepung gandum

Marjerin planta

Air

Maaflah, sebab tiada sukatan. Saya buat ikut sesedap rasa je. Terpulang la berapa banyak bahan ada di rumah. Main campak-campak, tak sukat pun.

Cara buat inti:

Panaskan minyak. Masukkan bawang yang telah dicincang. Masak hingga terbit bau.

Masukkan daging atau ayam kisar. Masukkan daun dan serbuk kari dan air.

Kacau hingga daging masak. Masukkan ubi kentang. Saya tak rebus dulu kentang. Jadi, kena pandai tengok, kalau kentang belum empuk, masukkan air. Tutup kuali, biar masak sampai empuk. 

Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak hingga kering. Biar sejuk.

Cara buat kulit karipap:

Uli tepung gandum dan planta hingga adunan menyerupai breadcrumbs. 

Masukkan air sikit demi sedikit dan uli hingga adunan tidak melekat. Saya tak letak garam dalam adunan sebab saya dah letak garam dalam inti karipap. Apa pun, terpulang pada anda ye, ada yang tambah garam masa mula-mula menguli.

Buat adunan bulat-bulat kecil. Uli jadi nipis, menggunakan roller.

Letakkan sesudu inti di tengah adunan bulat kita. Lipatkan. Sapu gam (tepung campur air sikit) pada tepi adunan. Buat kelim. 

Panaskan minyak. Bolehlah goreng karipap, hingga warna keemasan. 

Pekena dengan kopi, nikmat wei...! 😋

Selamat mencuba. 

Jumpa lagi, ye. 😊