Masak dan makan apa tu?

Sekarang ni, mahal harga barang. Pernah kirim pada suami beli ayam seekor, RM21 harga. Ayoyo. Kena pandai cari tempat la, mana yang ada tawaran murah. Contoh macam beli ayam di Lotus, seekor harga RM10.50. Saiz tak berapa besor la, ye. Orait aaa... 

Saya hari tu pergi pasar, beli ikan keli segar yang masih hidup. Sekilo, RM9. Dulu, masa saya mula beli ikan keli, harga sekilo RM5 je. Memang murah. Sekilo, dapat lah 7-8 ekor. Kalau besar, boleh la 5-6 ekor. 

Daging batang pinang, RM22 setengah kilo. Sekadar nak merasa. 

Belum lagi cerita pasal ikan, udang, sotong. Memang dah lama tak beli. Last sekali, saya beli ikan kembung, 5 ekor, RM20. 


Saya buat masak taucu. Goreng dulu ikannya. Taucunya tak berapa banyak, letak sikit je. 

Sayur pula, beli carrot, kobis bunga, lada benggala hijau, brokoli dan cendawan tiram.


Buat masak sayur campur, pecah telur.

Ada hari, tak mahu makan nasi. Kita goreng spagetti pula.


Masak letak cili kering yang dikisar. Letak bebola ikan dan daging burger. Masa ni la, apa stok bahan mentah ada dalam freezer, boleh digunakan. 

Kadang malas masak, pekena juga mee goreng mamak kat luar.


Tapi ni bukan mee goreng mamak di restoran mamak tu. Yang ini, makan di kedai mee pakcik tepi padang Astaka, Sitiawan. Sedap! 

Saya lupa nak cerita kan, yang anak sulung ada balik masa cuti sekolah 2 minggu hari tu. Bila anak balik, petang-petang buat minum petang.


Saya buat kundas. Saya ada kongsikan resepi kundas ni dulu, di entri ini.

Anak bongsu suka makan ikan keli.


Jadi, saya masak keli berlada.

Sekarang saya dah berhenti beli makanan proses yang disejuk beku, seperti nugget, ayam goreng, kentang, jejari ayam, dan sebagainya. Gantinya, masak telur sahaja. Telur goreng atau telur rebus. Buat sandwich, guna gardenia wrap atau roti hijau gandum penuh tu. Azam baru. Memang sedap makanan frozen tu, tapi agak mahal dah sekarang. Salah satu langkah berjimat. 

Korang hari ni makan apa? 😊

Sedapnya makan di Rumah Makan Nasi Talam Taiping

 Ahad, 10 Disember 2023 - Saya dan suami ke Taiping. Saja, jalan-jalan makan angin, berdua jek. Singgah ler di Rumah Makan Nasi Talam. Pertama kali kami singgah sini. Lebih kurang pukul 1. Perut pun dah berkeroncong. Cuaca panas lit lit masa kami sampai. Parking tepi jalan je.

Gambar ehsan google

Tak ingat la, nak ambil gambar dari depan. Jalan laju je masuk, mau cari nasi. 😁


Pilih lah, pilih. Nak makan mana satu... Gambar ada tu. Sampel pun ada tu. Buka bawah tudung saji tu, ye. Untuk lihat camana rupa menu yang paling menawan selera. Ayam bakar ada, sotong bakar, kambing bakar, siakap bakar.

Menu lebih terperinci ada ditampal di tepi. 


Geram tengok menu sotong jahat. Bukan sotong tu jahat rompak bank. Bukan. Sotong tu jahat sebab dia gemuk! Alamak, lain kali nak order sotong jahat la. Hari tu, kami nak order siakap. Tapi siakap not available untuk 2 orang. Tuan kedai ada rekomen menu lain, sangat membantu, mungkin sebab tengok kami cangak bangak tak tahu nak pilih mana satu. Lain kali kalau mai ramai orang sikit, boleh cuba siakap. 


Sambungan menu di atas. Ish ish ish, kena mai lagi la, pekena menu lain pulak. Hari tu, kami order set ayam bakar je, untuk 2 orang.

Cari tempat duduk dekat kipas, bahagian dalam. Lain kali, nak duduk luar. Mungkin ada angin. Makan di dalam berpeluh, ok.


Bila sampai, macam ni la rupa dia. Klasiknya talam dia. Talam kenduri orang zaman dulu, ni. 😁

Meh kita angkat ayam bakor tu ke tepi, nak tengok apa ada bawah.


Saya pun ingat-ingat lupa, sebab benda berlaku tahun lepas. Mari saya cuba recall balik. Dalam set ayam bakor tu, ada lauk daging tetel asam pedas, masak lemak sayur apa tu yek? Alamak, hilang ingatan aku. Rasanya pucuk ubi. Kalau salah, saya minta maaf. Ada sambal tempe bersama kacang panjang, sambal belacan (power sambal dia. Air hidung sampai keluor, ok), di tengah tu, ikan patin masak tempoyak. Saya ingat, masak gulai. Tempoyak tu, tak berapa rasa sangat. Ada ulam-ulaman, dan ikan masin. Nasi, satu bekas tu, dia bagi. Air, satu jag dia bagi. Jag kenduri. 😁

Haaa... jemput, jemput makann....


Alhamdulillah. Licin makan. Cuma nasi je kami tak mampu nak habiskan. Dia bagi nasi banyak. Itu pun, saya tambah 3-4 kali juga. Punoh diet.

Masa nak balik. hujan pun turun dengan lebatnya.


Makan untuk 2 orang, harga RM59.90. Ok tak harga tu? Saya rasa, ok. Berpatutan. Sedap, ada rasa.

Lepas bayar, nak balik ke kereta, hujan teramat lebat. Sampai naik air depan kedai. Sementara tunggu hujan reda sikit, saya tengok ada sudut dalam kedai, ada jual pelbagai makanan ringan. 

Cuba korang tengok tulisan kat dinding tu. 😁

Lama la kami tunggu hujan reda. Pekerja kedai sampai bagi pinjam payung, sebab tengok kami berdiri lama. Suami hantar saya ke kereta dengan payung pinjam. Dia kembali ke kereta, sambil berpayungkan bekas telur orang kedai kasi. 

Inilah Taiping. Sekejap panas. Tiba-tiba hujan. Lebat pulak tu. 

Alhamdulillah. Pada pendapat saya, sedap makan nasi di sini. Boleh datang lagi lain kali. Kalau korang singgah Taiping, jemput datang ye.

Rumah Makan Nasi Talam

Lot 1456 Jalan Kuala Kangsar Changkat Jering 

34850 Taiping, Perak.

Masa operasi: 11 pagi hingga 5 petang

Tutup Jumaat.

Baik. Jumpa lagi, ye. 😊