Sekarang ni, mahal harga barang. Pernah kirim pada suami beli ayam seekor, RM21 harga. Ayoyo. Kena pandai cari tempat la, mana yang ada tawaran murah. Contoh macam beli ayam di Lotus, seekor harga RM10.50. Saiz tak berapa besor la, ye. Orait aaa...
Saya hari tu pergi pasar, beli ikan keli segar yang masih hidup. Sekilo, RM9. Dulu, masa saya mula beli ikan keli, harga sekilo RM5 je. Memang murah. Sekilo, dapat lah 7-8 ekor. Kalau besar, boleh la 5-6 ekor.
Daging batang pinang, RM22 setengah kilo. Sekadar nak merasa.
Belum lagi cerita pasal ikan, udang, sotong. Memang dah lama tak beli. Last sekali, saya beli ikan kembung, 5 ekor, RM20.
Saya buat masak taucu. Goreng dulu ikannya. Taucunya tak berapa banyak, letak sikit je.
Sayur pula, beli carrot, kobis bunga, lada benggala hijau, brokoli dan cendawan tiram.
Buat masak sayur campur, pecah telur.
Ada hari, tak mahu makan nasi. Kita goreng spagetti pula.
Masak letak cili kering yang dikisar. Letak bebola ikan dan daging burger. Masa ni la, apa stok bahan mentah ada dalam freezer, boleh digunakan.
Kadang malas masak, pekena juga mee goreng mamak kat luar.
Tapi ni bukan mee goreng mamak di restoran mamak tu. Yang ini, makan di kedai mee pakcik tepi padang Astaka, Sitiawan. Sedap!
Saya lupa nak cerita kan, yang anak sulung ada balik masa cuti sekolah 2 minggu hari tu. Bila anak balik, petang-petang buat minum petang.
Saya buat kundas. Saya ada kongsikan resepi kundas ni dulu, di entri ini.
Anak bongsu suka makan ikan keli.
Jadi, saya masak keli berlada.
Sekarang saya dah berhenti beli makanan proses yang disejuk beku, seperti nugget, ayam goreng, kentang, jejari ayam, dan sebagainya. Gantinya, masak telur sahaja. Telur goreng atau telur rebus. Buat sandwich, guna gardenia wrap atau roti hijau gandum penuh tu. Azam baru. Memang sedap makanan frozen tu, tapi agak mahal dah sekarang. Salah satu langkah berjimat.
Korang hari ni makan apa? 😊