Bila sudah tua ni, barulah saya faham kenapa orang suka travel, makan angin pergi sesuatu tempat. Bila kita lari dari rutin seharian kita, ada satu semangat masuk dalam diri. Bila kembali ke rumah, saya jadi rajin memasak. Saya selesaikan semua benda tertunggak yang tidak buat selama ini. Itulah punca kenapa saya kurang update blog. Sibuk dengan aktiviti di rumah. Tidak online pun. Saya bukan travel bercuti. Cuma saya dan suami pulang ke kampungnya hari tu.
Salah satu benda yang asyik tangguh-tangguh nak buat sejak sekian lama di rumah ini adalah, korek ubi kayu. Sudah membukit tanah di sekitar pokok ubi kayu tu, memang ubi dah jadi besar sangat. Jadi, pada satu hari, eh, bukan satu hari. Banyak hari juga sejak balik dari kampung, semasa suami masih bercuti lagi, kami memotong rumput di halaman, trim pokok-pokok yang sudah macam hutan, dan sebagainya. Akhir sekali setelah selesai semua tu, suami pun ambil cangkul, dan korek ubi kayu.
Sementara dia korek tu, kita relaks la kejap kat buaian, sambil layan anak bulu.
Pantang kita duduk di buaian, dia pun naik atas riba. |
Tak payah tolong suami, dia dah expert dah korek ubi, sejak kecil dia tolong mak dia. Mek dulu banyak tanam ubi kayu. Bila tiba masa, orang yang buat tapai akan datang, nak beli ubi. Jadi, suami kena tolong. Suami kata, kalau tanah di kampung tu, tak payah kerja keras sangat pun nak keluarkan ubi dari tanah. Cuma perlu wiggle-wiggle batang ubi dan tarik, keluar la ia. Tapi kat rumah kami ni, tanah keras. Kena guna cangkul.
Selamat, keluarkan ubi. Angkat dari batang. |
Ada semacam bau, macam kat kampung, bila buah rambutan yang luruh di tanah, tidak dimakan. Ada bau macam tu la. Suami kata, ubi dah busuk. Barulah saya tahu yang ubi kayu yang duduk dalam tanah tu pun boleh membusuk. Tapi, tidaklah semua bahagian. Bahagian yang busuk tu, suami asingkan. Lama sangat tanam, tak korek-korek. Dari pencarian google, saya baca yang ubi kayu biasanya dituai antara sembilan hingga 12 bulan. Kami punya ni, dah lebih dah. Pemalas betul nak korek.
Ada besar, ada bahagian kecil. |
Buat kerja tengah panas. Hampir tengahari dah waktu ni.
Yang kecil ni, kami ambil. |
Bahagian lain, kami sedekah pada orang. Bagi pada 2-3 orang officemates suami.
Dulu-dulu, pernah juga korek ubi kayu. Suami saya goreng saja ubi kayu tu, ala-ala kerepek. Tapi sebab masa di kampung hari tu, kami sudah makan ubi rebus, jadi saya masak cara lain pula.
Masak pengat ubi kayu. |
Saya guna pressure cooker je. Bahan-bahan nak buat pengat pun ada di rumah. Letak sagu sikit.
Siap. |
Pengat ubi kayu, untuk minum petang. Alhamdulillah. Jemput makan. 😋 Korang pernah makan pengat ubi kayu?
Jumpa lagi, ye. 😊