Saya pernah tanam macam-macam kat rumah saya ni, dulu. Ada cili api hijau, kacang panjang, bendi dan tomato. Sekarang, dah tak banyak yang tinggal. Ada pokok ulam raja. Tu je tinggal. Maksud saya, pokok atau sayur yang boleh dimakan. Kacang panjang saya dulu, pokoknya boleh tumbang, dibuat dek kera liar. Cili pula ada banyak hama putih pada daun. Benda-benda macam tu sedikit sebanyak membantutkan semangat saya untuk bercucuk tanam. Mungkin lokasi sini atau masa tidak mengizinkan.
Tapi saya tetap simpan impian untuk serius bercucuk tanam. Satu hari nanti, bila saya nak masak atau makan, saya cuma perlu petik dari hasil tanaman saya. Selain bercucuk tanam, saya juga nak bela ayam. Jadi macam Wak Warisan Petani. Tak payah beli telur dah. Tunggu la bila suami sudah pencen dan kami pindah ke kampung. Insya-Allah.
Sementara ni, adalah sikit-sikit bereksperimen. Cuba-cuba menanam. Kalau yang tak hidup, saya cuba lagi. Buat reseach sikit. Salah satu, yang saya tak perlu beli lagi di pasar sekarang ialah, lengkuas atau bahasa omputihnya, galangal. Lengkuas ni, macam adik beradik kunyit dan halia.
Korek lengkuas dalam tanah. |
Bukan guna banyak pun dalam masakan. Sikit je, kan. sebelum ni, bila beli lengkuas, simpan dalam peti ais, sampai keras-keras. Nak potong pun susah.
Saya guna bila masak singgang hari tu. Selain masak singgang, kita guna lengkuas juga bila masak tomyam, rendang, gulai dan lain-lain lagi.
Lengkuas, segar dari tanah. |
Alhamdulillah. Bila perlukan, cuma perlu ambil di depan rumah. Seronok sebenarnya, bila kita guna hasil tanaman sendiri bila masak. Mungkin benda ni kecil bagi sesetengah orang. Tapi bagi saya yang dulu penakut nak terjebak dengan tanah, takut kotor la, cacing la, ulat la, lipan la, rasa bangga la juga, atas usaha sendiri.
Ok la. Selamat tahun baru 2024 kepada semua pembaca sekalian.
Jumpa lagi, tahun depan. 😊