Pertama kali makan mentarang

 Masa dalam perjalanan balik ke Manjung dari hantar anak di Dungun, kami lalu Tanjung Karang. Best la. Sebab banyak port makan boleh singgah. Hehe... idok ler kami google tempat. Tengok je mana kedai tepi jalan buka, ada lampu lip lap lip lap meriah pasang, singgah je la.

Udah lama drive. Kesian encik suami. Kita rehat dulu di sini.


Kedai Cendol Pulut Was Sekinchan. Ajom!


Minuman, kami pesan nescafe o ais, cendol biasa dan air suam. Lepas pesanan dah sampai, baru terpikio, eh, kenapa tak order cendol durian yek? Aiyo... rugi, rugi, takpe la, lain kali.

Makanan pula, suami order peberet dish dia, nasi goreng kampung. Saya pesan mentarang bakor! Hehe.. selama ni, dok lalu sini je, nampak mentarang, mentarang, tak pernah pun singgah kedai yang ada jual mentarang. Sekarang kebetulan singgah kedai cendol, ada menu mentarang. Pelagi... 


Ada dalam menu dia nasi putih, macam-macam lauk, bagai. Selain mentarang bakor, ada juga mentarang masak lemak cili api. 

Gitu rupanya menatang bernama mentarang ni. Rasanya? Macam makan kerang, pada saya. Ada yang lembik, ada yang kenyal. Suami saya kurang suka, bila dia test makan satu. Saya ratah gitu je, mentarang ni, tak pesan nasi pun. Perut tak berapa lapor. Setengah kilo mentarang, dalam satu pinggan, tak sampai 10 ketul pun. Dihidang bersama sos atau sambal cili. Balance rasa dia. 

Cendol pula? Saya rasa, biasa-biasa jer. Kurang gula melaka tu ler. 


Tudia, harga mentarang tu, 25 hinggit! Huhuhu....

Saya rasa, ok ler. Sebab tak pernah merasa. Esoknya, takde allergic ke, cirit-birit ke, makan mentarang ni. Ok sesangat ler. 

Baiklah. Sekian cerita. Lain kali, boleh la cuba kedai lain pula, kalau lalu area Kuala Selangor, Tanjung Karang, Sekinchan ni. Banyak sebenarnya port-port makan menarik kat sini. Cuma tak mampu nak cuba semua. Mungkin kena tidor semalam kot. Cari homestay ke, chalet ke, tengah sawah padi, best juga, kan..

Ok. Jumpa lagi. 😊

Hantar anak balik Dungun

 Sabtu, 25 Syaaban 1444 Hijrah.

Pada hari Khamis lepas, saya dan suami pergi hantar anak sulung balik Uitm Dungun. Mula-mula, anak nak pergi sendiri je, naik bas. Entah beberapa hari sebelum tu, bila suami tanya, nak kami hantarkan tak? Dia kata, ok ler. Haha.. dah la barang banyak. 

Ini kali kedua la kami ke Dungun. Masa pertama kali pergi dulu, kami ikut jalan Batang Kali, dan ikut Gohtong Jaya. Kali ni, Google Maps cadang kami ikut WCE, ke KL. Lepas tu, masuk lebuhraya karak ikut Batu Caves dan Gombak. 

Bila sudah lalu, rasa jalan ni lebih best. Tak cerun dan bahaya sangat berbanding masa pertama kali pergi dulu. Oh ye la, dekat Batang Kali tu kan ada tanah runtuh, jalan di situ tutup lagi kot untuk orang ramai. 


Cuaca sangat baik. Cerah, tiada hujan. Gambar di atas, masa sudah masuk Lebuhraya Pantai Timur (LPT). Boleh tutup dulu google maps, sebab dari Karak nak ke Dungun, 300 km lebih. Haaa.... jauhnya, kebas bontot.

Bertuah betul anakku ini. Tiap kali balik, orang tua hantar. Saya dulu masa belajar di itm Jengka, 2 kali je orang tua hantar, iaitu masa mula daftar masuk, dan masa habis belajar, daftar keluar. 

Ada berhenti di Perhentian Rehat Temerloh. Makan tengahari. Tengok ada orang makan ikan patin, satu pinggan, ada seketul ikan patin, harga RM12. Wah, lagi mahal dari kari kambing kat Manjung. Hehe.. 


Selamat sampai di NDE Hotel, Kuala Dungun, dalam pukul 4 petang. Alhamdulillah. Sudah book hotel ni, menerusi website Agoda. 

Pilih bilik family. Ada 2 katil queen. Muat untuk 4 orang. 


Selesa hotelnya. Luas. Bersih. Ada Wifi, laju line. Cuma kat website kata ada kopi dan teh dalam bilik, tapi tak ada pula. Suami tanya, memang tak ada disediakan. Tapi, sarapan ada. Ambil di meja disediakan berdekatan reception, dan boleh makan di bilik atau di depan bilik, ada meja dan kerusi batu disediakan.

Encik suami

Lepas solat jamak, atas cadangan anak sulung, kami pergi cari makan malam di pasar malam di pekan. Wah... boleh la cuba nasi kerabu ganu kiter. Kiki...


Tu dia, aktiviti berjalan-jalan di pasar malam Kuala Dungun. 1.19 km juga. Saya beli nasi goreng pattaya. Alamak, saya tak ambil gambar di pasar malam. Suami beli nasi kerabu. Bila balik makan, lain la rasa dia. Tapi macam takde budu. Dah rasa macam nasi ulam la pulak. Anak pula beli ayam goreng, dan burger. Eh, biasa, ada orang jual ikan laga, kan, kat pasar malam Manjung pun ada. Tapi kat pasar malam Dungun, udang hidup dalam balang pun dia ada jual, wei! Besar pulak tu. Saya tanya suami, kalau kita bawa balik, agak-agak boleh hidup tak, 9 jam dalam kereta. Hahaha.... tapi cantik tau, udang dia, kaki depannya besar. Macam kawan Spongebob tu. Mr. Krabs. 😁



.

Alang-alang sudah berada di tengah pekan tu, kami singgah kedai, beli kopi cawan, boleh mengopi dalam bilik. Singgah pasaraya Pok Eng Tin. Pun atas cadangan anak sulung juga. Dia dah jadi orang Ganu dah. Dia sebut Tin tu bukan tin, tapi 'teng'. Macam kopi peng. Orang kelantan cakap beng, orang ganu cakap peng. Kopi peng, teh peng. 😁

Alhamdulillah. Kenyang. Tidur pun lena, sebab penat berjalan.

Kebanyakan yang menginap di hotel tu, semua nak hantar anak balik Uitm. Suami borak dengan sorang brader ni, masa nak pergi ambil sarapan di meja reception. Brader tu dari Puchong. Jauh dia kata, barang anak perempuan banyak, takde disediakan stor. Baru 3 minggu lepas ambil anak masa habis periksa, ni, sekarang hantar anak balik Ganu semula. 

Sarapan yang disediakan oleh pihak hotel adalah nasi lemak, lauk sambal ikan tongkol. Banyak nasinya. Gendut makan. Lepas sarapan, kami pun check-out.


Syukur Alhamdulillah, anak dapat duduk hostel di semester kedua. Ada kawan dia, dah duduk menyewa luar. Bukan semua permohonan hostel diluluskan, bergantung pada kekosongan. 

Semoga anak sulung pandai jaga diri dan belajar rajin-rajin. 

Lepas hantar anak pendaftaran kolej kediaman, kami pun balik la. Pergi bertiga, balik berdua. Huuu... 


Sebelum balik. Tengok laut Ganu dulu. Lawanya, hijau je, air laut. Tak sama macam kat Lumut. 

Baiklah. Ada cerita lagi, cerita dalam perjalanan balik, saya sambung di entri lain ye.

Jumpa lagi. 😊