23 Ramadan 1445 Hijrah.
Pada suatu hari, masa sedang buka puasa sama-sama, saya cakap pada anak-anak yang tahun ini, saya malas nak buat kuih raya. Lepas tu, anak nombor 2 cakap, "Alaaa... tahun ni, tak merasa la makan biskut paling sedap dalam dunia".
"Biskut apa tu?"
"Biskut bundar laa..."
Hehe... suka bebenor dia dengan biskut satu ni. Kita sebagai mak mak, bila anak dah cakap macam tu, terpaksalah merajinkan diri sendiri, buat juga. Nanti bila kita dah mati, anak akan ingat, dia buat biskut raya dengan kita. Sebab saya pun masih ingat, pertama kali saya buat biskut bundar ni, dengan arwah mama saya la. Masa tu, saya sekolah rendah. Tak ingat darjah berapa. Darjah 1 kot. Sebab tak puasa. Masa tu, kami tinggal di Kangar, Perlis. Nama taman kami tinggal, Taman Sri Bahagia. Nombor rumah pun saya ingat. Hehe.. sekolah saya dulu, Sekolah Kebangsaan Seri Perlis. Saya ingat lagi, lepas buat biskut, mak saya marah saya. Sebab lagi banyak biskut masuk dalam mulut dari masuk dalam balang. Hehe.. kenangan bersama mama ku sayang.
Sebab anak kedua yang request, dia wajib tolong mak ye. 😁
Tugas anak adalah memotong doh biskut yang telah di-roll. Anak lelaki buat kerja, tebal-tebal dia potong.
Biskut baru keluor oven. |
Yang rupa tak berapa nak lawa tu, yang bahagian hujung. Tak nampak corak spiral pun. Lantak la, kita juga yang nak makan.
Mula-mula memang dia potong ada tebal, ada nipis. Lama-lama, ok ler tu.
Dapatlah hampir 3 balang. Alhamdulillah. Anak kedua sudah tetapkan seorang rasa 1 ketul je. Simpan, jangan makan, sampai raya. Ha, baru dia tahu, susah ke senang nak buat biskut bundar ni. Sebelum ni, tahu makan je, kan. Haha...
Saya ada kongsi resepi biskut bundar ni tahun lepas, di entri ini.
Ok la. Sekian. Jumpa lagi, ye. 😊