19 Ramadan 1443 Hijrah.

Kalau suami ada, dia akan hantar anak ke sekolah. Tapi bila dia kerja, saya lah yang ambil alih tugas tu. Bila dah hantar anak ke sekolah, sampai tempat jogging pun dah lambat. Jadi, buat setakat 5 km je.


Tak cukup 10 ribu langkah pun. Bila balik rumah, lepas menyapu, lepas cuci tempat kucing luar rumah, barulah cukup target 10 ribu langkah. Ok ler tu. Alhamdulillah.

Gambar di atas adalah 2 ekor kucing di kedai nasi kerabu. Suami saya ni, kucing memang suka dengan dia. Tapi, dia tak suka kucing. Dia rimas nak layan kucing. Tapi kucing suka sangat datang kat dia, gesel kat kaki dia, nak manja. Masa pergi beli nasi kerabu, datang la seekor kucing ni kat suami saya, miau, miau. Tuan kedai kata, dah makan dah kucing tu. Tapi suami saya beli ikan goreng celup tepung, bagi kat kucing tu. Bila kucing tu tengah makan, datang lagi seekor kucing lain. Suami saya beli lagi seekor ikan goreng. Bagi lagi. Sedap nasi kerabu kedai kakak ni. Saya dah lama tapau nasi kerabu dengan dia. Kalau lauk daging, lembut. Ayam bakar pula, cukup rasa. Portion nasi pun banyak. Budu dan sambal dia bagi just nice. Ada orang punya nasi kerabu, masin, letak banyak budu. Dah ada kedai dah kakak ni. Dulu dia tumpang niaga di hadapan kedai makan orang.

Semalam terawih habis lambat, pukul 11. Imam baca surah panjang. Masa 8 rakaat pertama saya duduk belakang. Lepas orang balik, saya dapat rapat saf sampai saf pertama. Pertama kali dapat duduk saf depan. Masa kita boleh solat ni lah peluang untuk kita kumpul berapa banyak kita mampu buat. Nanti bila bendera jepun dah naik, selamat. Buat kueh raya la jawapnya. 

Adakah anda sudah buat kueh raya? Atau beli saja? Saya dah beli tau, kueh yang saya tak pandai buat. Contoh, tart nenas. Lagi satu, biskut chocolate untuk anak-anak, macam menarik je saya tengok. Memang sedap, dah try waktu sahur. 

Ok lah. Jumpa lagi, ye.